Direct naar artikelinhoud

Politiek vormt FRONT tegen terreur

400 miljoen euro en een reeks veiligheidsmaatregelen: premier Charles Michel stelt alles in het werk om de terreur te stoppen. Hij krijgt daarbij steun van de oppositie en terreurspecialisten. Al zijn er ook meteen vragen. 'Voor sommige maatregelen ben je al gauw een jaar verder.'

De regering wilde een statement maken na de aanslagen in Parijs afgelopen weekend en de duidelijke link met ons land. Tijdens een toespraak voor het parlement heeft Michel een nieuw pakket veiligheidsmaatregelen voorgesteld. Volgend jaar zullen die 400 miljoen euro kosten.

De opvallendste plannen: teruggekeerde Syrië-strijders moeten meteen opgesloten worden. Mogelijke vertrekkers krijgen een enkelband om. Gebedsplaatsen waar het jihadisme wordt gepreekt, worden ontmanteld. De haatpredikers zelf kunnen het land uitgezet worden.

De regering reikt de hand naar de oppositie. Er moet snel een speciale commissie komen in het parlement waar de nieuwe maatregelen uitgewerkt zullen worden. Het is de bedoeling dat alle partijen daarin hun zeg krijgen over het veiligheidsbeleid van ons land.

De oppositie is tevreden. "We appreciëren dit", reageert John Crombez, de voorzitter van sp.a. "We willen een oplossing zoeken over de partijgrenzen heen." De groene oppositieleider Kristof Calvo sluit zich hierbij aan: "Michel heeft op een duidelijke manier inzicht gegeven in hoe de regering de strijd tegen terrorisme wil aanpakken. We gaan dat nu in alle rust bekijken en zelf ook met voorstellen komen."

Er blijven een heleboel vragen open. De juridische uitwerking van het antiterreurpakket wordt lastig. Kun je iemand zomaar opsluiten als hij terugkeert uit Syrië? Jos Vander Velpen, voorzitter van de Mensenrechtenliga, maakt alvast bezwaar. "Dit is in strijd met onze grondrechten."

Evenwichtsoefening

En waar ligt de grens tussen de uitspraken van een mogelijke Syrië-strijder en een radicaal die zich beroept op vrije meningsuiting? "Dat alles in een wettelijk kader gieten wordt een bijzonder delicate evenwichtsoefening", beseft justitieminister Koen Geens (CD&V). Daarna moet alles nog bediscussieerd en gestemd worden in het parlement. Voor sommige maatregelen ben je al gauw een jaar verder.

Om een verdachte langer vast te kunnen houden, is een grondwetswijziging nodig. Alles moet juridisch waterdicht zijn. Ons land kan het zich immers niet veroorloven dat een terreurverdachte vrijkomt omdat iets niet strookt met de regels.

Na verijdelde aanslagen in Verviers begin dit jaar kondigde de regering al een batterij maatregelen aan. Ze werden bijgeschaafd, links en rechts afgezwakt en sleepten lange tijd aan. Niet alle maatregelen blijken even doeltreffend. Het voorstel om de Belgische nationaliteit af te nemen van Syrië-strijders heeft alleen een symbolische betekenis. In de praktijk geldt hij alleen voor mensen met een dubbele nationaliteit. Wat een zeer kleine minderheid is.

"Misschien nog de grootste lacune in het plan van Michel is dat er niets staat over meer personeel voor de politie en de Staatsveiligheid", besluit veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent). "Ze zitten nu al op hun tandvlees. Wie moet anders alles wat beslist is uitvoeren?"

► 4-5