Direct naar artikelinhoud

'De hele wereld kijkt naar ons'

De voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu, Hans Bruyninckx, wordt als eerste Belg ooit directeur van het Europees Milieuagentschap (EMA). 'Uitdagender dan dit wordt het niet.'

Directeur van het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KU Leuven, professor gespecialiseerd in internationaal milieubeleid, docent aan verschillende Amerikaanse en Europese universiteiten: het curriculum vitae van Hans Bruyninckx (48) was al indrukwekkend, maar nu mag de professor nog de topfunctie bij het EMA aan dat lijstje toevoegen.

Wat houdt de functie zoal in?

Bruyninckx: "Het EMA in Kopenhagen adviseert de Europese instellingen en haar lidstaten over milieubeleid. We maken het beleid dus niet zelf, maar spelen wel een cruciale rol in het onderbouwen, analyseren en evalueren ervan. Aangeven wat beter moet bijvoorbeeld, en interessant wetenschappelijk onderzoek aanreiken zodat men kan innoveren. Alleen Europa heeft zo'n agentschap. De hele wereld kijkt naar ons als het over milieu gaat."

Hebt u gesolliciteerd voor de job?

"Ja, ik heb de hele procedure doorlopen. Ik heb niet getwijfeld toen ik over de vacature hoorde: dit is de meest uitdagende functie die je in mijn vakgebied vindt."

De klimaatcrisis is acuut. Welke prioriteiten gaat u stellen als directeur?

"De koolstofarme samenleving: tegen 2050 moet de uitstoot 80 tot 95 procent naar omlaag. Als we naar een klimaatneutraal energiesysteem willen moeten de landbouw- en transportsystemen bijvoorbeeld nog fors veranderen. Er is ook nood aan een kringloopeconomie: materialen moeten veel efficiënter worden gebruikt. Bedrijven moeten in hun ontwerp al rekening houden met het feit dat het materiaal ooit hergebruikt zal moeten worden. We moeten naar een verhaal waarin afval niet bestaat. Verder heeft Europa ook een belangrijke rol te spelen in het aanpakken van het biodiversiteitsprobleem, zeker bij het aanleveren van wetenschappelijke kennis."

Waarin schiet Europa nog tekort in het milieubeleid?

"Ik ben dinsdag pas aangesteld. Vermits ik nog niet helemaal in functie ben, ga ik hier nog niet uitweiden over inhoud. Dat er nog veel werk aan de winkel is, daar zijn we ons van bewust. Uit rapporten in november, voor de top in Doha, is weer gebleken dat er nog een grote kloof is tussen wat we doen en wat we moeten doen."

Ziet u het nog goed komen met ons klimaat?

"Ik ben per definitie positief ingesteld, zoniet zou deze job zelfpijniging zijn. En daar doe ik niet aan."

Hoe staat het trouwens met uw ecologische voetafdruk?

"Thuis leven we zo milieuvriendelijk mogelijk. Een elektrische wagen heb ik niet, maar ik neem heel zelden de auto. Ik ben een man van het openbaar vervoer. Dat zal niet veranderen."