Direct naar artikelinhoud

CINEMATEK slaakt financiële noodkreet

Internationaal erg hoog aangeschreven, maar niettemin in nauwe financiële schoenen: filmarchief CINEMATEK slaakt een noodkreet. 'We hebben dringend nieuwe middelen nodig', zegt directeur Gabrielle Claes, 'want we hebben het moeilijk in ons dagelijks bestaan.'

De collectie van CINEMATEK telt liefst 67.000 titels. Daarmee is het Koninklijk Belgisch Filmarchief, gelegen in hartje Brussel, een van de rijkste filmarchieven ter wereld. Wat betreft omvang en kwaliteit, eerder dan financiën. "Als we dit autonoom instituut willen behouden, hebben we dringend nieuwe middelen nodig", zegt conservator Gabrielle Claes. "We hebben het moeilijk in ons dagelijks bestaan. Daarenboven komt ook nog de uitdaging van de digitalisering. 35 mm is stilaan volledig van de baan, maar onze expertise en apparatuur is daar wel volledig op gebaseerd. Het verleden moet goed bewaard worden, maar we moeten ons ook dringend aanpassen aan de nieuwe technologieën."

Dat CINEMATEK momenteel in slechte financiële papieren zit, is volgens Claes hoofdzakelijk te wijten aan het uitblijven van een indexering op de de federale dotatie. "De federale dotatie is al 7 jaar dezelfde gebleven", zegt ze. "2,75 miljoen euro met name. Omdat die nog niet is aangepast aan de indexering gaan we eigenlijk achteruit."

Van de Nationale Loterij ontvangt CINEMATEK jaarlijks bovendien 705.000 euro. Niettemin werd er in 2010 een verlies van 223.000 euro genoteerd. Voor dit jaar wordt het verlies op 100.000 euro geraamd. Claes: "Wij zijn geen officiële of wetenschappelijke instelling, met die dotatie moeten we dus alles zelf betalen. Maar door de hoge personeels- en gebouwkosten, onder meer voor de klimatisering van de opslagruimtes, lopen de uitbatingskosten erg hoog op. Tot meer dan 5,6 miljoen euro. Daardoor betekent die ongewijzigde dotatie eigenlijk een achteruitgang. Het is een permanent gevecht. Onze middelen zijn eigenlijk te weinig voor wat we allemaal doen."

Nieuw directeursduo

Weinig verwonderlijk dus dat CINEMATEK uitgerekend nu een noodkreet slaakt. "Momenteel wordt de begroting opgesteld", zegt Claes. "En wij maken ons zorgen. We praten al het hele jaar met voogdijminister Sabine Laruelle (MR-minister van Wetenschapsbeleid, LDW) maar toch is de dotatie nog niet verhoogd. Door alle begrotingschaos hebben we de dotatie van dit jaar bovendien ook zeer laat ontvangen. Ik begrijp dat een filmarchief niet de eerste prioriteit is, maar de nieuwe regering zal ons zeker niet mogen vergeten." Voor 2012 mag de steun ook zeker niet minder worden, ijvert Claes: "Dat mogen we niet laten gebeuren. We gaan dan ook aankloppen bij de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap, het Brussels Gewest en de stad Brussel voor structurele steun."

Claes leidde het filmarchief, tevens geroemd voor zijn uitgebreide en kwaliteitsvolle filmvertoningen, meer dan 20 jaar en blijft nog tot eind dit jaar op post. Daarna wordt ze vervangen door Wouter Hessels, docent filmgeschiedenis aan het RITS, en Nicola Mazzanti, internationaal expert inzake digitalisering van film.