Direct naar artikelinhoud

'Kevin De Bruyne is overal een meerwaarde'

Zou Mario Been het dit seizoen eens uitproberen: Kevin De Bruyne vanaf de aftrap in een centrale rol? De coach van Genk heeft in zijn centrum keuze te over, maar zag zaterdag ook met welk gemak zijn beste speler na rust het spel ging verdelen. 'Dit was geen eerlijk meetmoment', zegt Been. 'Maar Kevin is overal een meerwaarde. Waar hij ook speelt.'

Töszér, Camus, Hubert, Simaeys, Hyland, Vanden Borre: als ze straks allemaal weer fit zijn, kan Mario Been ze opstapelen. En mocht die oefening nog niet moeilijk genoeg zijn: sinds zaterdag, het laatste halfuur tegen Westerlo, drong er nog eentje zich op. Zijn elegantste voetballer, met name Kevin De Bruyne. De Bruyne, normaal de linkerflank bij Genk, mocht het van Been in het centrum proberen. Met resultaat. Hij verdeelde het spel als een patron, temporiseerde, versnelde en maakte met zijn passes het verschil - tegen tien man, moet wel gezegd.

"Dat was eigenlijk geen eerlijk meetmoment", haastte Been zich gisteren. "Kevin speelde als rechtse centrale middenvelder, naast Töszér. Op die positie heb je twee taken: aanvallen en verdedigen. Verdedigend hoefde Kevin niet zoveel te doen, omdat je - met alle respect - tegen een Westerlo voetbalde dat zich nagenoeg op de eigen helft terugtrok. Daarom dat ik dit geen goed testmoment vond."

Waarmee Been niet uitsloot dat hij het in de toekomst wel eens zal proberen, ondanks de enorme weelde op die positie. Maar tegelijk liet de Nederlander niet het achterste van zijn tong zien.

Been: "Ik denk dat ik voor de zoveelste keer in herhaling treed, maar ik denk dat Kevin, met name in balbezit, overal een meerwaarde is, waar hij ook speelt. Dit is wel een jongen die heel veel ballen moet hebben. Dat zag je ook in de eerste helft. Weet je, ik herken veel van mezelf in Kevin. Niet eens omdat we een beetje dezelfde types waren. Je merkt aan hem dat als hij een moeilijke bal heeft gegeven die niet aankomt, de tweede nog moeilijker moet worden, de derde nóg, de vierde... Terwijl je soms terug moet keren naar de eenvoud. Als hij dat gaat leren, de balans vinden tussen moeilijke en simpele passes, wordt hij nog veel beter dan hij nu al is. Zaterdag vulde hij dat simpele spel op het centrale middenveld wel goed in. Omdat hij in de passing heel zorgvuldig is."

Voor de speler zelf maakt het eigenlijk weinig uit, waar hij staat. Schreeuwde De Bruyne anderhalf jaar geleden nog dat hij liever centraal speelde, dan houdt hij zich nu meer op de vlakte. De Bruyne: "Als ik mijn matchen maar kan spelen, ben ik content. Ik heb me wel eens een paar keer laten ontvallen dat ik graag centraal zou spelen, omdat ik daar in de jeugd altijd liep. Mij maakt het nu niks meer uit. In de positie waar ik zaterdag speelde, was het wel anders: minder acties maken bijvoorbeeld. Er was wel veel ruimte: ik heb geprobeerd om de bal bij te houden en wanneer ze wat hoger druk zetten, op het juiste moment in de rug te duiken. Dat viel heel goed mee. Woensdag in de Champions League tegen Valencia zal het wat anders zijn: minder tijd, minder ruimte."

En op een andere positie. Want wedden dat Mario Been zijn meest dreigende flankspeler gewoon weer op links posteert?