Direct naar artikelinhoud

Koning Albert last afkoelingsperiode in

Koning Albert houdt het ontslag van formateur Di Rupo (PS) voorlopig in beraad. Vandaag start hij met een consultatieronde.

Net na het bezoek van formateur Di Rupo (PS) aan het kasteel van Ciergnon, liet de koning weten dat hij diens ontslag voorlopig niet aanvaardt. "De koning herinnert aan de ernst van de huidige situatie en onderstreept dat de vrijwaring van het algemeen belang van alle Belgen en de Europese kalender een zeer snelle oplossing van de politieke crisis noodzakelijk maken", zo staat er in het koninklijk communiqué. "Hij vraagt ook dat elke onderhandelaar in de komende uren een bezinningsperiode neemt om de gevolgen van een mislukking in te schatten en om actief naar een oplossing te zoeken."

De koning start meteen met consultaties: rond 10 uur wordt cdH-voorzitter Benoît Lutgen verwacht in Ciergnon, waar de koning herstelt van een operatie aan de neus. Minstens de komende 48 uur zullen normaal gezien opgaan aan dit overleg achter de schermen.

'Het land knock-out'

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo, die als de grote schuldige van deze nieuwe crisis wordt aangeduid, verwacht dat de zes partijen weer spoedig rond de tafel zullen zitten. Al zette hij gisteravond niet meteen stappen in de richting van Di Rupo: hij schoof de schuld netjes in diens schoenen. "Wij zijn zeer verbaasd dat de formateur de onderhandelingstafel heeft verlaten", zegt De Croo. "Dit ontslag was helemaal niet nodig. Er wordt nu nodeloos tijd verloren."

Een begroting kan er binnen drie weken liggen, voorspelde hij, maar dan moeten "alle onderhandelende partijen beseffen dat we de Europese aanbevelingen moeten volgen". "Di Rupo wil nog steeds 6,6 miljard vinden via nieuwe belastingen, terwijl België al bijna de hoogste belastingen van Europa kent." De liberalen schermen al lang met 'de Europese aanbevelingen' om hun eigen dada's binnen te halen.

De Croo stelde nog dat hij zeker niet de stekker uit de onderhandelingen heeft getrokken. "We hebben al getoond dat we compromissen kunnen sluiten. Over B-H-V, over justitie, over de kerncentrales. Dat waren compromissen die ons land versterkten. Ik wil geen compromissen sluiten die het land verzwakken."

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) repliceerde daarop dat Open Vld zich onverantwoordelijk gedraagt en dat de liberalen enkel voor de werkende middenklasse opkomen en de PS voor alle Belgen. Het meest verontwaardigd over de liberalen toonde zich cdH-voorzitter Benoît Lutgen. "Er zijn twee partijen die zich met electorale spelletjes bezighouden en die het land knock-out slaan."

Onderhandelingen met nieuwe partijen lijken weinig realistisch, net als het voorstel van N-VA om een rechtse noodregering te vormen. Open Vld wees dat voorstel meteen van de hand. Even onwaarschijnlijk lijken nieuwe verkiezingen. Bij een stembusslag zou ons land te veel in het vizier komen van de internationale markten.(TP)