© Photo News

Premier Michel noemt lijst van grondwetsartikels “communautaire waanzin”

De lijst van Grondwetsartikels die door de bevoegde Kamercommissie voor herziening vatbaar werd verklaard, komt neer op “communautaire waanzin”. Die forse uitspraak doet premier Charles Michel donderdag op Twitter. Hij zal zich vanuit de regering verzetten tegen de openstelling van “communautaire artikels”.

adm

De Kamercommissie heeft dinsdag ruim veertig artikels uit de grondwet voor herziening vatbaar verklaard. Het gaat om uiteenlopende artikels, de zitting en stemming verliep chaotisch.

Via Twitter laat Premier Michel weten dat hij zich “vanuit de regering” zal verzetten tegen het openstellen van communautaire artikels. Eerder zei N-VA fractievoorzitter Peter De Roover dan zo’n blockage “in de buurt van een staatsgreep” zou komen. Via Twitter laat hij nu weten dat dat “democratische waanzin” is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele onverwachte artikels zijn op de lijst terechtgekomen. Onder meer artikel 1 is voor herziening vatbaar. Dat artikel bepaalt dat België een federale staat is, die samengesteld is uit gemeenschappen en gewesten. De lijst bevatte ook een aantal voorspelbare artikels, zoals artikels 7bis, dat de voorstanders van een klimaatwet willen aangrijpen om zo’n wet grondwettelijk te verankeren. Er kwamen ook enkele verrassingen en minder verwachte artikels uit de bus. Voorbeelden zijn het artikel 1, dat de Belgische staatsstructuur bepaalt, of het artikel dat het mogelijk maakt tweetalige scholen in Brussel te installeren.

Wachten op de plenaire Kamer

Het is afwachten of de plenaire Kamer de lijst uit de commissie bevestigt. Nadien moeten ook de Senaat en de regering hun zeg doen. Het zijn enkel de artikels die in de drie lijsten voorkomen, die uiteindelijk worden weerhouden.

Hoewel de regering in lopende zaken zit en bovendien slechts een minderheidsregering vormt, is ze juridisch niet gebonden door het oordeel van Kamer en Senaat. Toch hebben verschillende partijen al aangegeven dat ze het bepaald onkies zouden vinden mocht de regering er met de grove borstel doorgaan.

Artikels die voor herziening vatbaar verklaard worden, kunnen in een volgende legislatuur gewijzigd worden. Voor zo’n wijziging is een tweederdemeerderheid nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER