Direct naar artikelinhoud

Het zal nooit lukken om de resterende kerncentrales te vervangen tegen 2025

Alle Belgische reactoren gaan dicht in 2025, zegt de regering-Di Rupo. 'Onmogelijk, ook daarna zullen onze kerncentrales draaien', weerleggen energiespecialisten André Jurres en Alex Polfliet.

Tihange 1 blijft tien jaar langer open, maar uiteindelijk stapt ons land in 2025 uit het kernverhaal. Zoals gepland in de paars-groene wet op de kernuitstap uit 2003 dus. Dat staat in het goedgekeurde uitrustingsplan van staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH).

Door de verschoven deadline voor Tihange raakt de kalender wel overvol op het eind. Vijf van de zeven kerncentrales (Doel 3 en 4 plus Tihange 1, 2 en 3) zouden sluiten tussen 2022 en 2025. Een gigantische verandering, want het vijftal produceert samen 5.000 megawatt. Dat is ongeveer 45 procent van onze totale elektriciteitsproductie.

"Onbegonnen werk om die verdwenen productie snel te compenseren", benadrukt Jurres, de CEO van NPG energy. "En dat weet de regering. Ze schuiven de kernuitstap voor zich uit. In de Wetstraat lijkt 2025 nog een eeuwigheid, maar op de elektriciteitsmarkt is dat morgen. Investeerders denken op termijnen van 40 jaar. Die moeten nu beslissingen nemen, maar doen het niet. Ook dit nieuwe plan bevat bij lange niet genoeg stimuli."

Zolang de afgeschreven kerncentrales draaien, zijn investeringen in gascentrales en duurzame energie geregeld verlieslatend. Zo raakt de markt in een patstelling. Er is immers geen ruimte voor de broodnodige nieuwe projecten.

Een vijftal hypermoderne gascentrales (elk 960 megawatt) zou nochtans volstaan om de kerncentrales te vervangen. Voor windmolens ligt dat een stuk moeilijker. Eén turbine op land levert in ideale omstandigheden 2 megawatt. En een offshoreturbine levert op z'n best 5 megawatt. We zouden er dus nog minstens 1.000 moeten bijplanten voor de Belgische kust. Voor de zekerheid 2.000.

"Op papier kunnen we de kerncentrales misschien vervangen tegen 2025. Maar in de praktijk niet: het investeringsklimaat is te slecht", zegt ook Polfliet van Zero Emission Solutions. "Wie tussen de lijnen leest, weet nu al: Doel 1 en 2 zullen sluiten in 2015, maar de resterende centrales krijgen binnenkort nog tien jaar extra." Het scenario ligt vast volgens Polfliet. "Rond 2018 steekt de regering de koppen wellicht opnieuw bij elkaar. Ze merken dat de bevoorradingszekerheid nog steeds een probleem is en de kernuitstap wordt weer uitgesteld. Daar zal het einde van het beruchte artikel 9 (waarin staat dat op de kernuitstap kan worden teruggekomen als de energiebevoorrading in gevaar komt, JVH) niets aan veranderen. Ze knutselen dan wel een 'noodoplossing' in elkaar. In 2003 lag de kalender ook vast. En kijk."