Direct naar artikelinhoud

Door het extreme weer wordt vanaf september zelfs het brood duurder

Vanaf september wordt brood vijf tot tien cent duurder. De oorzaak is de rampzalige tarweoogst in de hele wereld. "In de VS is de uitzonderlijke droogte de boosdoener, in Noord-Europa ligt de oorzaak bij het koude en natte voorjaar", zegt landbouwexpert Luc Busschaert.

Volgens de Vlaamse Bakkersfederatie komt er daardoor vanaf september vijf cent bij, Busschaert zelf verwacht een prijsstijging met tien cent. "Al zijn het de bakkers zelf die daarover zullen beslissen", zegt Bruno Kuylen van de Bakkersfederatie. Sinds 2004 mogen de bakkers zelf hun prijs bepalen. Acht jaar geleden kostte een groot brood 1,6 euro, op dit moment is dat bij de meeste bakkers 2,1 euro.

Door de rampzalige landbouwzomer valt te verwachten dat ook de prijs van andere basisproducten als vlees, bier en plantaardige olie vanaf dit najaar zullen stijgen. Volgens de Wereldbank is de huidige prijzenexplosie van landbouwgewassen anders dan die in 2008 en 2010. Die in 2008 was vooral een rijstcrisis. Die in 2010 ging over tarwe. Nu gaat het over een hele reeks van producten tegelijk, die allemaal 30 tot 50 procent duurder zijn geworden. Omdat daar veel veevoer bij zit, zal op termijn ook vlees duurder worden. Maar één belangrijk aspect is veel gunstiger dan in 2008: nu is de olieprijs relatief laag.

De prijsstijgingen begonnen door droogte bij 's werelds grootste voedselproducent, de Verenigde Staten. Droogte is er ook rond de Zwarte Zee, in India en delen van China. In andere delen van China en van Europa is het dan weer veel te nat.