Direct naar artikelinhoud

Slechtste scenario komt uit

Tihange 2 heeft hetzelfde scheurtjesprobleem als Doel 3. Beide kerncentrales blijven maanden dicht, misschien definitief. Het allerslechtste scenario voor onze energiebevoorrading.

De Waalse kerncentrale Tihange 2 ligt sinds augustus stil voor onderzoek naar scheurtjes. En dat blijft wellicht ook de komende winter zo. Bij de inspectie zijn immers dezelfde 'afwijkingen' vastgesteld als in Doel 3. Dat maakte uitbater Electrabel gisteren bekend. "We nemen nu onze tijd om alles grondig te inspecteren. Dat zal minstens enkele maanden duren", zegt woordvoerster Ann-Sophie Hugé.

Over het aantal mogelijke scheurtjes en hun grootte is nog niet veel geweten. Daarvoor blijft het wachten op het officiële inspectieverslag, dat volgende week op het bureau van de kernwaakhond FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) moet liggen. "Maar we zijn al op de hoogte gebracht en eisen opnieuw een uitgebreid onderzoek", benadrukt FANC-woordvoerster Karina De Beule.

De ontdekkingen in Tihange 2 komen niet geheel onverwacht. In het reactorvat van Doel 3 werd begin juni al een probleem aangetroffen. Er zitten 8.700 afwijkingen in het onderste deel van het reactorvat. De oorzaak is een productiefout van de Nederlandse constructeur Rotterdam Drydocks, die intussen failliet is. Bij de ontdekking verklaarde FANC-topman Willy De Roovere toen in een interview met De Morgen (DM 18/8) dat het hem "zou verbazen als er niets mis is in Tihange 2". Het reactorvat van de Waalse centrale is ook gebouwd door Rotterdam Drydocks in de jaren zeventig, net zoals nog twintig kerncentrales wereldwijd. Onder meer tien in de Verenigde Staten, twee in Spanje en een in Zweden. Voorlopig kondigde alleen de Zweedse kernwaakhond aan snel een scheurtjescontrole te houden.

Kleine marge

Zowel Doel 3 als Tihange 2 blijven voor onbepaalde tijd dicht. Een team van Belgische en internationale kernexperts onder leiding van ULB-professor Pierre-Etienne Labeau zal nu uitzoeken of de problemen serieus zijn. Als het effectief om scheurtjes gaat, moeten beide centrales onherroepelijk dicht. Een verlies van 2.000 megawatt. Een achtste van de productiecapaciteit in België.

Deze winter zullen we die capaciteit alvast sowieso moeten missen. Voor een definitieve beslissing over de toekomst van Doel 3 wordt - ten vroegste - gemikt op eind december 2012. Voor Tihange 2 nog later. "Wij willen geen enkel risico nemen met de nucleaire veiligheid. Een heropstart kan alleen als iedereen honderd procent overtuigd is dat de afwijkingen niet gevaarlijk zijn", aldus het FANC.

Het slechtste scenario voor onze energiebevoorrading komt dus uit. Het is nu aan de regering en meer bepaald staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) om maatregelen te nemen. Anders gaat het licht deze winter uit tijdens piekmomenten, waarschuwen netwerkbeheerder Elia en energieregulator CREG. "Het zal zeer moeilijk worden", reageert Laurent Jacquet van de CREG. "Onze onderzoeken en die van Elia leren steeds dat de marge erg klein is." Uit een recente CREG-studie blijkt dat er vorige winter, terwijl Doel 3 en Tihange 2 nog draaiden, al black-outgevaar was in februari.

Geen black-outs

Wathelet maakt zich echter sterk dat de energiebevoorrading verzekerd is. Hij heeft een pakket ingrepen klaar. "Er zullen geen black-outs zijn deze winter, en ook de volgende winters niet", benadrukt zijn woordvoerster Isabel Castelyn. "We hebben capaciteit genoeg en kunnen desnoods extra importeren. Als het nieuwe uitrustingsplan wordt uitgevoerd is er geen probleem." Volgens Wathelets plan moeten er meer investeringen worden aangetrokken, er moet een betere connectie komen met het buitenland voor de import van elektriciteit en Elia moet de vraag kunnen beheren via onderbreekbare contracten.