Direct naar artikelinhoud

Oersterke Slowaak komt solo over de finish in Richmond

Peter Sagan had alles. Alles, behalve die ene grote zege in een eendagswedstrijd. Gisteren loste hij ook dat probleem op. Hij won de grootste eendagswedstrijd van allemaal en werd wereldkampioen in Richmond. Op - hoe kan het anders? - grootse wijze.

Peter Sagan had een boodschap voor de wereld. Dat hij wereldkampioen is geworden, het was allemaal goed en wel. Maar de wereld staat in brand. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Slowakije, het land voor wie hij gisteren de kleuren verdedigde, sluit de grenzen. Slechts tweehonderd vluchtelingen, liefst christenen, kunnen een plaats in het geboorteland van Peter Sagan vinden. Zo kan het niet.

Het was een ongewone boodschap van menslievendheid uit de mond van de kersverse wereldkampioen. Sagan ontpopte zich tot een ambassadeur van wereldvrede en vroeg zich zelfs af of zijn sport volgend jaar nog zal bestaan. En dan was het nog maar de vraag hoe belangrijk het allemaal was, die wereldtitel die hij net had veroverd.

'High fives'

Natuurlijk was hij overgelukkig. Peter Sagan zoog de overwinning met volle teugen naar binnen. Hij duwde voorbij de finishlijn zijn fiets van zich af. Keerde om en gaf high fives aan iedereen die op zijn weg kwam. Sagan gooide zijn helm in het publiek, daarna ook zijn bril en schudde zijn lange haren los. De taak was volbracht.

Maar het was veel meer dan dat. "De wereld moet veranderen. Dit is een heel mooie sport die we beoefenen. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar ook nog doen. De situatie is erg moeilijk. Europa heeft een groot probleem."

Dat moest, voor al de rest, Sagan van het hart. Peter Sagan leek zonder zorgen door het leven te gaan. Winnen of verliezen, het doet er allemaal niet zo erg toe. Het vele geld dat hij verdient - vier miljoen euro per jaar - en het feit dat zijn baas Oleg Tinkov hem voortdurend achter de veren zit. Slaan en zalven, daar haalt Sagan ogenschijnlijk de schouders bij op. Of nog het meewarig doen van de buitenwereld over de onwaarschijnlijke reeks tweede plaatsen die hij bijvoorbeeld in de Tour de France behaalt. Daar zal Peter Sagan geen seconde van zijn slaap voor laten. En als het dan toch moet: "Ik weet wel dat iedereen zegt dat ik geen lange wedstrijd aan kan. Tja. Daar kunnen we nu over ophouden."

Adembenemende race

Sagan werd de verdiende winnaar van een adembenemende race. De Nederlanders namen samen met de Belgen de koers in handen. Aan Belgische kant reden Greg Van Avermaet en vooral Tom Boonen een geweldig WK. Boonen koerste nog een keer als vanouds en koos voor de aanval. Hij spaarde zijn krachten niet. Hij is een dagje ouder geworden en hij weet het ook. Maar dat belette hem niet om het beste van zichzelf te geven en op die manier de taak van zijn ploegmaats te verlichten.

Greg Van Avermaet wachtte tot de laatste ronde, kende zijn kwaliteiten en gaf alles wat hij had op Libby Hill en 23rd Street. Voor Gilbert ging het te hard en Tiesj Benoot trapte daar door zijn versnelling. Van Avermaet had alleen Sagan voor zich op de top van 23rd. En we weten hoe het dan ging.

De Slowaak is een indrukwekkende wereldkampioen. Hij is een topatleet en een wereldverbeteraar. "Ik heb de voorbije weken veel opofferingen gemaakt. Ik heb mijn motivatie gehaald uit de toestand in deze wereld."

Waarop hij de Slowaakse vlag over zijn schouders legde en op zijn borstkas begon te kloppen. Zoals hij in de Tour de France deed. Net als Matthew McConaughey in The Wolf of Wall Street. Hij begon zowaar een beetje te dansen op de tonen van het Slowaakse volkslied.