Direct naar artikelinhoud

Gao weer heroverd op jihadisten

Franse en Malinese regeringstroepen hebben Gao, in het noorden van Mali, maandag weer onder controle gekregen nadat zij straten op verscholen jihadisten hadden uitgekamd. Zondag waren de rebellen met een verrassingsaanval tot in het hart van de stad doorgedrongen.

Volgens ziekenhuismedewerkers en ooggetuigen zijn zondag drie burgers om het leven gekomen. Zeker tien burgers raakten gewond. De Malinese minister van Defensie zei dat drie jihadisten zijn gedood en elf gevangengenomen. Hoeveel verliezen het leger heeft geleden, is onbekend.

Honderden inwoners van Gao kwamen maandagochtend kijken bij het in puin geschoten politiebureau in het centrum van de stad, het belangrijkste doelwit van de jihadistische rebellen. Menselijke overblijfselen en bloedsporen op muren en plafonds wezen op heftige explosies.

De moslimextremisten van de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (Mujao), die banden onderhouden met Al Qaida, waren bijna tien maanden heer en meester in Gao, voordat zij eind januari door de Fransen en het Malinese regeringsleger werden verjaagd. Hoewel er sindsdien af en toe is gevochten en er vorig week twee zelfmoordaanslagen plaatsvonden bij militaire checkpoints kwam de aanval van zondag toch onverwacht. De verrassingsaanval toont aan dat de opmars van het Franse interventieleger pas succesvol is als de terreinwinst daadwerkelijk kan worden zekergesteld. Terwijl de Fransen de rebellen opjagen in de noordelijke bergen en woestijnen zijn ze kwetsbaar voor guerrilla-aanvallen in de rug.