Direct naar artikelinhoud

Twijfels over transfer Kanu

Als Anderlecht zijn zegen geeft, kan Kanu (25) binnen de kortste keren naar Terek Grozny vertrekken. Paars-wit kan een transfersom tussen de twee en de drie miljoen opstrijken voor de Braziliaan. Maar coach John van den Brom zag de voorbije wedstrijden in Kanu een beslissende speler en wil de middenvelder graag houden.

Anderlecht heeft al ruim een week een concrete aanbieding van Terek Grozny op zak voor Kanu. De club van Jonathan Legear staat momenteel op een gedeelde vierde plaats in de Russische competitie en heeft nog tot 27 februari de tijd om versterking binnen te halen met het oog op een Europees ticket.

Grozny volgt Kanu al meer dan een jaar en maakte vorige week een concreet bod over aan Anderlecht. Het biedt een bedrag tussen de twee en de drie miljoen en schotelt Kanu interessante loonvoorwaarden voor.

Het aanbod van Terek is aanlokkelijk voor Anderlecht. Het gaat immers om een aanzienlijke transfersom voor een speler die nog slechts anderhalf jaar onder contract ligt. Het transferbedrag dat Terek Grozny biedt, zou ook een serieuze meerwaarde opleveren, want Anderlecht trok Kanu in 2008 aan voor minder dan 1 miljoen euro. Dat de verhouding tussen Kanu en de Anderlechtfans al een tijd vertroebeld is, geeft paars-wit een extra argument om mee te werken aan een transfer.

Twaalfde man

Maar dat is zonder John van den Brom gerekend. De Nederlander kwam vorige zomer bij Anderlecht aan met een hoge dunk van Kanu. De coach had de beelden van de play-offs bekeken en daarbij vastgesteld dat Kanu samen met Mbokani en Suárez een sleutelrol vervulde in het behalen van de 31ste landstitel.

Dat beeld werd bevestigd in de kwalificatieduels voor de Champions League tegen AEL Limassol, waarbij Kanu in Cyprus een uitstekende assist leverde voor de belangrijke goal (2-1) van Mbokani. Kanu stond ook 90 minuten op het veld toen thuis de kwalificatie voor het kampioenenbal werd afgedwongen (2-0) en was een van de sleutelfiguren in het gelijkspel (0-0) op de openingsspeeldag, uit bij Milan.

In september en oktober was Kanu veelal basisspeler bij Anderlecht, tot op het middenveld een evenwicht werd gevonden met de driehoek Biglia-Kljestan-Praet. Kanu viel toen naast het basisteam, maar groeide letterlijk uit tot de twaalfde man van Van den Brom. Hij mocht als eerste de door schorsingen en blessures geslagen gaten invullen. Als we er de competitiestatistieken op naslaan, komt Kanu met welgeteld 1300 speelminuten precies op de twaalfde plaats van alle Anderlechtspelers. Kanu speelde daarmee meer dan pakweg Behrang Safari (1082 minuten) of Dennis Praet (1041 minuten).

Dat Kanu een beetje een einzelgänger is, die de voorbije maanden ook buiten het veld geconfronteerd werd met wat problemen, zou een extra argument kunnen zijn om hem te laten gaan. Maar John van den Brom kijkt vooral - bijna uitsluitend - naar het sportieve en stelde de voorbije weken vast dat Kanu een erg belangrijke rol vervult op het veld.

Kracht en techniek

Vorige week mocht de Braziliaan bij de rust invallen tegen Standard, toen het 1-1 stond met 10 tegen 11. Met de combinatie van zijn fysieke kracht en techniek lag de Braziliaan toen mee aan de basis van een kostbaar punt. En in Beveren was Kanu met een assist en een goal een van de architecten van de overwinning van een vierkant draaiend Anderlecht. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat John van den Brom het bestuur van Anderlecht zondagavond nadrukkelijk vroeg om Kanu deze winter niet meer te laten gaan.