Direct naar artikelinhoud
Vinyl

Record Store Day geeft Belpop-klassiekers weg op 7 inch

Jimmy Dewit.Beeld Thomas Legrève

Wie op 13 april naar de onafhankelijke platenwinkel gaat, krijgt er een gelimiteerd 7 inchplaatje met twee Belpop-klassiekers. Voor het eerst krijgt Record Store Day een Belgische ambassadeur. Jimmy Dewit – bekend als DJ Bobby Ewing – koos de nummers uit.

De afgelopen vier jaar is de verkoop van vinyl in ons land met 58 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA). Hoewel de muziekmarkt moeilijke tijden kent omwille van streaming en downloads, lijken liefhebbers dus nog wel gewonnen voor de oldskool fysieke drager.

De vinylplaat wordt wordt wereldwijd gevierd op Record Store Day. Het fenomeen komt overgewaaid uit de VS en wordt dit jaar in ons land grootser aangepakt, samen met de BEA. De eerste 1.000 klanten die op 13 april een plaat kopen in een deelnemende platenzaak, krijgen er als beloning een unieke single bij.

Helend

Op de A-kant staat ‘Kili Watch’ van The Cousins, het allereerste rocknummer dat in ons land goud haalt. Op de B-kant ‘Eso Es El Amor’ van Chakachas, een wereldhit van een Belgische groep met zuiderse klanken die nog moeilijk op vinyl te vinden is. Met andere woorden: twee vaderlandse klassiekers gekozen door ambassadeur en Belpop-kenner Jimmy Dewit. 

“Winkels kan je gelukkig niet veralgoritmiseren”, aldus Dewit. “De ontdekkingen die ik al heb gedaan dankzij een gesprekje in een platenwinkel, met verkopers of andere klanten, zijn legio. Het heeft iets helends, om samen te komen met lotgenoten die nog geld willen geven aan geluidsgolven vastgelegd op een fysieke drager.” 

Dewit zal op Record Store Day langs vier platenzaken passeren voor een dj-set: in Music Mania (Gent), Tune-Up (Antwerpen), Pick-Up Shop (Heusden-Zolder) en Bilbo Records (Leuven). Op 10 mei brengt Dewit zelf een 7 inchvinylbox uit met daarop 20 nummers die hij vaak draait met zijn dj-collectief Discobar Galaxie.

recordstoreday.be