© Getty Images

Wetenschappers twijfelen of uitzetten van roofdieren natuur kan herstellen

Jarenlang hebben wetenschappers gedacht dat het uitzetten van grote roofdieren een ecosysteem zal herstellen naar een historische toestand. Nieuw onderzoek zegt dat daar weinig bewijs voor is.

rd

In het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten werden in de jaren ‘90 wolven uitgezet als een middel om de natuur te herstellen. De wolven waren sinds de jaren ‘20 van vorige eeuw volledig verdwenen en tijdens hun decennialange afwezigheid is de populatie elanden flink toegenomen. De elanden aten zoveel vegetatie dat het ecosysteem in het nationaal park verstoord raakte.

Sinds de herinvoering van de wolven, is de elandenpopulatie wel verminderd. Daardoor kregen boomsoorten zoals de esp, de wilg en de populier meer ademruimte. Maar een groep wetenschappers van de universiteiten van Wyoming, Yale en British Columbia-Okanagan concludeert dat het niet te voorspellen is of de oorspronkelijke staat van de natuur hersteld kan worden. Door de klimaatopwarming en de aanwezigheid van invasieve soorten is het niet ondenkbaar dat het een omgekeerd effect veroorzaakt. “Er is veel meer studie nodig om te kunnen zeggen of het uitzetten van grote roofdieren de ideale manier is om een ecosysteem te herstellen”, klinkt het.