Direct naar artikelinhoud

De Nieuwe Lichting lauwert toptalent van eigen kweek

De Week van Eigen Kweek op Studio Brussel eindigde gisteravond met een concert van de drie miniemen in de AB. Rhinos Are People Too, Soldier's Heart en Tout Va Bien kwamen vrijdag als winnaars uit de bus tijdens De Nieuwe Lichting. De winnaars worden ook nog verwacht op Pukkelpop.

Meer dan 700 inschrijvingen telde de eerste editie van De Nieuwe Lichting, de opvolger van de Poulains. Tout Va Bien werkte zich afgelopen week toch het meest in het gehoor met zijn Engelstalige versie van 'Ne Me Quitte Pas' van Jacques Brel, terwijl Rhinos Are People Too hoge ogen gooide met 'Roses' van dEUS. In hun versie leek het wel alsof Nico postuum een postje had versierd bij Sonic Youth.

Maar een duidelijke publieksfavoriet bij de uitreiking bleek het collectief Soldier's Heart. Dit viertal uit het Antwerpse Kasterlee, geselecteerd door Sioen, lijmde tropische droompop aan de sound van elektropopster Grimes. Met hun eigenzinnige cover van Gabriel Rios' 'Broad Daylight' bleken ook Alt-J, The Knife en Beach House op slechts een steenworp van elkaar te liggen.

De charismatische zangeres Sylvie Kreusch alias Billie vormt het front van de groep. "Soldier's Heart bestaat nu ongeveer een jaar", vertelt Kreusch. "We hadden nooit verwacht te winnen. Zeker in de laatste week begonnen we hard aan onszelf te twijfelen door de concurrentie. Al zag ik die andere acts liever niet op zo'n manier."

Met de hoofdprijs - een stek op de Pukkelpopaffiche naast Neil Young, Eminem en Nine Inch Nails - is de groep nog het meest verguld. "Pukkelpop is altijd al een droom geweest. We hoopten sowieso om daar ooit te kunnen staan. Maar dan over drie jaar of zo. Het voelt absurd aan dat we er deze zomer al mogen spelen. We hebben niet eens plannen voor een plaat. Die zullen we pas maken als we er volledig klaar voor zijn. Voorlopig blijft het belangrijkst om zo veel mogelijk sterke nummers te schrijven en te blijven schaven aan de songs die we al hebben."

Hartaanvallen

Het verhaal achter de opmerkelijke groepsnaam werd eerder in Magazinski op Canvas uit de doeken gedaan door Laurens Marien, die mee de creatieve spil van Soldier's Heart vormt: "Lange tijd heb ik 's nachts het gevoel gehad dat ik een hartaanval kreeg. De dokter vertelde me toen dat ik leed aan het Da Costa-syndroom, ook Soldier's Heart geheten. Door de stress van de oorlog krijgen kerngezonde soldaten wel eens de symptomen van een hartaanval, vandaar. Door die naam hebben we trouwens al veel Filippijnse fans. Die taggen foto's van soldaten met de naam van onze band erbij, omdat ze denken dat we het leger steunen. Wie weet: misschien zit er binnenkort wel een tour aan te komen in de Filippijnen!"

Net als Soldier's Heart bleek StuBru-nethoofd Jan Van Biesen vrijdag bijzonder opgetogen over de uitkomst van De Nieuwe Lichting: "Een week lang hebben we getoond hoeveel fantastische muziek er gemaakt wordt in Vlaanderen", zegt hij. "De toekomst van Vlaamse muziek is verzekerd, en daarmee ook die van Studio Brussel."