© Shutterstock

Studie gaat in op wat een orgasme met onze hersenen doet

Een orgasme voel je niet enkel tot in de toppen van je tenen, maar heeft ook een grote impact op de hersenen. Maar waarom voelt dat net zo goed? Het is een vraag die neurowetenschappers al lang in de ban houdt. De Amerikaanse professor Adam Safron heeft nu voor het eerst de onderliggende mechanismen ervan in de hersenen blootgelegd.

flb

Waarom voelt een orgasme zo goed? Het is een vraag die de wetenschap zich al langer stelde, maar waar voorlopig nog geen afdoend antwoord op was gekomen. Vooral hoe onze hersenen daarbij reageren is intrigerend, vindt ook professor Adam Safron, verbonden aan de Amerikaanse Northwestern University. Hij heeft nu voor het eerst in kaart gebracht hoe ritmische stimulatie de hersenactiviteit verandert.

Volgens de neurowetenschapper, die vooral keek naar de onderliggende mechanismen van een orgasme, zorgt seksuele stimulatie ervoor dat onze neuronen zodanig gefocust zijn dat we in een soort trance komen waarbij alles om ons hen wordt geblokt en we alleen in staat zijn ons nog op de sensatie te concentreren. Een effect dat op geen enkele andere manier op natuurlijke wijze te bereiken valt. "Seks is een bron van aangename gewaarwordingen en emotionele connectie, maar daarnaast is het echt een gewijzigde vorm van bewustzijn", vertelt Safron.

TranceOm die unieke vorm van trance te bestuderen, bedacht Safron een model waarbij de ritmische seksuele activiteit en de invloed daarvan op hersenactiviteit in kaart gebracht worden. Het toont aan dat het stimuleren van zenuwen met een bepaalde snelheid opnieuw en opnieuw ervoor zorgt dat de neuronen gefocust zijn. Als de stimulatie lang genoeg duurt dan verspreidt die synchronisatie zich uiteindelijk over de gehele hersenen. "Voor deze studie wisten we wel dat bepaalde gebieden in de hersenen oplichten als mensen een orgasme hebben, maar we wisten nog niet waarom seks en orgasmes voelen zoals ze voelen", zegt Safron.

Net zoals bij beroerteOpvallend genoeg vond de neurowetenschapper parallellen tussen orgasmes, muziek, dansen en beroertes. Niet toevallig zorgen ze er alle vier voor dat onze kanalen in de hersenen met ritmes bestookt worden. "Het idee dat seksuele ervaringen mensen in een soort van trance kan brengen, dateert al uit de oudheid. We hebben er nu alleen ook echt neurowetenschappelijk bewijs voor gevonden." Het is daarnaast volgens Safron dan ook niet toevallig dat dans bij heel wat dierensoorten deel uitmaakt van het paringsgedrag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties