Direct naar artikelinhoud

MuHKA sluit de deuren voor noodzakelijke opknapbeurt

ANTWERPEN l Eind maart gaat het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst MuHKA enkele maanden dicht. De technische infrastructuur moet dringend onder handen genomen worden en de zalen zelf krijgen een opknapbeurt. De gevel krijgt een nieuwe verflaag en er wordt een speciaal kunstwerk voor ontworpen.

door Eric Rinckhout

"Het MuHKA dateert van 1985. Het is meer dan twintig jaar oud en stilaan versleten", zegt directeur Bart De Baere. "We willen nu zo'n 2,2 miljoen euro investeren om het museum de volgende tien jaar te laten beantwoorden aan de internationale professionele museumnormen. Het MuHKA staat zelf in voor zijn eigen gebouw. Dat is een overeenkomst met de Vlaamse Gemeenschap en die respecteren we." De 2 miljoen euro komen dan ook uit eigen middelen. "Helaas hebben we niet het geld voor flashy veranderingen aan binnen- en buitenkant."

Een bedrag van 1,1 miljoen wordt gebruikt om verwarming, verluchting en beveiliging te moderniseren. Men gaat onder meer gebruik maken van warmtepompen voor verwarming en koeling. "Zo wordt het museum economischer en ook ecologischer." Ook de verlichting wordt aangepakt. "Een besparing van 40 procent energie", aldus De Baere.

Met de overige 1,1 miljoen worden de zalen zelf weer in orde gebracht en de gevel herschilderd. "We kunnen in de zalen helaas geen nieuwe vloer leggen", zegt De Baere. De gevel daarentegen wordt wel gestabiliseerd en we gaan boordstenen aanbrengen zodat het regenwater niet meer van de voorgevel afdruipt."

De Italiaanse kunstenaar Enrico David is gevraagd om een kunstwerk voor de gevel te ontwerpen. In samenspraak met hem zal ook de kleur van de gevel bepaald worden. De Baere wil het "weinig opvallende" museum zichtbaarder maken aan de kant van de Gedempte Zuiderdokken.

Om wat extra geld in het laatje te krijgen, is een fundraisingdiner gepland. Tijdens de sluiting, van 27 maart tot 10 september 2009, zullen kunstwerken uit de collectie te zien zijn in het Antwerpse Koninklijk Museum, op het festival Stadsvisioenen in Mechelen, in veertig Vlaamse culturele centra, in kunstcentrum Extra City en op de grote tentoonstelling A Story of the Image, die Shanghai en Singapore aandoet.

Het MuHKA heropent met een textieltentoonstelling en een collectiepresentatie in het teken van Europalia China.