Direct naar artikelinhoud

Syrische islamisten keren zich tegen de coalitie

Islamistische rebellenleiders in Aleppo keerden zich deze week tegen de Syrische Nationale Coalitie, het nieuwe initiatief dat met steun van het Westen de Syrische oppositie moet verenigen.

Het Verenigd Koninkrijk erkende de coalitie gisteren in navolging van Frankrijk, Turkije en zes Golfstaten als de "enige legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk." De EU en de VS spraken eerder hun goedkeuring uit, zij het in voorzichtiger termen.

Tegen de achtergrond van een zwarte islamitische vlag verklaarden zo'n twintig commandanten uit Aleppo dat zij de democratische aspiraties van de Nationale Coalitie verwerpen, en van plan zijn een islamitische staat op te richten.

Daarmee staken de islamisten een eerste spaak in het wiel van het nieuwe oppositielichaam. Een van de voornaamste taken van de Nationale Coalitie is immers om de vele rebellengroepen die nu op eigen houtje opereren onder één centraal bevel te brengen.Maar woordvoerders van zowel Ahrar al-Sham als Tawheed - twee machtige rebellenbrigades die zich volgens het filmpje bij de boycot aan hebben gesloten - ontkenden gisteren dat zij de islamistische boodschap van de video steunen.

Volgens Abdullah al-Yasin, woordvoerder van Tawheed, voelen rebellenleiders zich weliswaar geschoffeerd omdat de nieuwe coalitie hen niet heeft geraadpleegd, maar wijzen de meesten de islamistische boodschap in de video van de hand.

"Wij in Tawheed maken geen deel uit van de nieuwe coalitie, die nooit met onze leiders heeft gesproken," zei Abdullah al-Yasin. "Maar we staan open voor overleg." Het feit dat de tweede man van zijn brigade in de video aanwezig is, deed Yasin af als onbelangrijk.

De gebeurtenissen tekenen de monumentale uitdaging waarvoor de Nationale Coalitie staat. De nieuwe groep was eerder deze maand het resultaat van intensieve onderhandelingen tussen verschillende facties binnen de Syrische oppositie. Dit gebeurde onder grote druk van de Golflanden, de VS en andere westerse landen die de val van Assad nastreven.Zij willen dat de oppositie één aanspreekpunt vormt, naar het voorbeeld van de Libische Nationale Overgangsraad vorig jaar.

Maar daarin vindt de coalitie onder meer radicale islamisten tegenover zich. Hun invloed onder de rebellen groeit, mede dankzij wapens die zij ontvangen van private netwerken in de Golf. Zij hebben hele andere plannen voor het Syrië na Assad dan de pluriforme democratie die de Nationale Coalitie nastreeft. Daarnaast zijn de Syrische rebellen inmiddels verdeeld in brigades en bataljons van allerlei allooi, en net als de notoir verdeelde politieke oppositie beschermen zij graag hun eigen positie.

De leiding van de Nationale Coalitie zegt dat zij steun in de vorm van geld en wapens nodig hebben om hun invloed op de gewapende oppositie te kunnen vergroten. Veel Westerse landen zijn echter bang dat wapens hun weg naar extremisten vinden en aarzelen. De VS zien het liever andersom: pas als de Nationale Coalitie effectief blijkt in het verenigen van de oppositie(strijders), stellen zij serieuze hulp in het vooruitzicht.

De Syrische burgeroorlog heeft in twintig maanden strijd aan 38.000 mensen het leven geëist, zeggen activisten, en vele honderdduizenden mensen zijn gevlucht. De internationale hulporganisatie Save The Children waarschuwde deze week dat de invallende winter 200.000 gevluchte kinderen in groot gevaar brengt.