Direct naar artikelinhoud

Jan Mulder over 'de goal van deeeuw': 'Redelijk makkelijk hoor'

Een omhaal vanop 32 meter en pats binnen. Het doelpunt dat de Zweed Zlatan Ibrahimovic tegen Engeland scoorde, werd al miljoenen keren herbekeken. Als mooiste goal aller tijden? 'Ik kon er niet van slapen', zegt commentator Filip Joos.

What the fuck. Drie woorden uit de monden van de Rode Duivels, woensdag op de luchthaven Boekarest. Na hun eigen verliesmatch tegen Roemenië zagen ze de goal van de Zweedse spits op de laptop van keeper Thibaut Courtois. "Iedereen was vol bewondering", zegt Courtois. "Voor hetzelfde geld vloog die bal buiten het stadion. Maar als Ibrahimovic zijn dag heeft, kan hij dit. Hij had er al drie gemaakt. Dan durf je dit en dan lukt dit. En voor de keeper is dit onhoudbaar."

Een van de weinige Belgen die het live zagen, was Filip Joos. Hij gaf commentaar bij de match. "Net zag ik de beelden opnieuw", zegt de De Morgen-columnist een dag later. "En nu hoor ik mezelf net voordien 'neen toch, neen toch' roepen. Alsof je het voelt aankomen. Toen trapte hij."

Wat volgde was een stroom van lofbetuigingen. Over hoe deze goal een combinatie was van geniaal denken, het tarten van de zwaartekracht ("Ibrahimovic weegt misschien 95 kilogram") en doeltreffendheid. "Na die goal heb ik, denk ik, een column van acht minuten voorgedragen. Met tranen in de ogen. En na de match heb ik uren ge-sms't naar vrienden om de beelden op te zoeken. Want weinig mensen zagen dit, op Telenet 1 werd immers Nederland-Duitsland uitgezonden. Nadien heb ik nog uren wakker gelegen."

De mooiste goal ooit? Volgens Jelle Vossen, zelf vlotscorende spits van Racing Genk, misschien wel. "De hele mooie goal van Marco Van Basten op het EK van '88 tegen Rusland was prachtig, maar nadien heb ik nog andere spelers dat zien doen", zegt Vossen. "Zelf is het me nooit gelukt om tijdens de match te scoren met een omhaal. En als je het al eens ziet, dan gebeurt het altijd binnen het strafschopgebied. Maar vanop die afstand? Ongezien." En onwaarschijnlijk moeilijk. "Omdat je omgekeerd in de lucht hangt, moet je coördinatie perfect zijn om dit te kunnen."

Ex-Anderlechtspits en columnist Jan Mulder relativeert dat eerst toch een beetje. "Het was wel spectaculair", zegt Mulder. "En de goal kwam echt uit de lucht gevallen. Maar eigenlijk is het redelijk gemakkelijk hoor. En je moet wat geluk hebben." Maar dan denkt Mulder wat dieper na. Zegt dat het doelpunt van Van Basten misschien wat logischer was, "meer spitsen zullen het van die plek proberen" en dat dat bij de goal van de Zweed niet zo is. "Hoe langer ik erover nadenk, hoe mooier die van Ibrahimovic toch wordt. Ja, het is een geweldig doelpunt, die een soort van sympathieke lelijkheid heeft door die kronkelige man die de bal uit de lucht haalt. Je kan zeggen dat hij ze bedacht in de lucht." Op dreef nu: "Het was een uitvinding op het voetbalveld. Een speld in een hooiberg. Ja, dat is het. En die speld vond Ibrahimovic. Er zijn elegantere doelpunten, maar dit scheurde wel door de lucht. Ruig en goed."

"Ik geloof niet dat er geluk mee gemoeid was", zegt Filip Joos. "Het klopt dat je na drie goals meer durft, maar Ibrahimovic durft alles. Ook in de derde minuut zou hij dit doen."

Gek genoeg: uitgerekend woensdag maakte wereldvoetbalbond FIFA de tien genomineerden bekend voor de Puskas Award 2012. Een trofee voor wie de mooiste goal van het jaar maakt. Dit doelpunt heeft geen kans, ze viel immers net na de bekendmaking van de shortlist. "Het is toeval, maar het is typisch voor Ibrahimovic dat hij deze goal net die dag maakt. Wel, gooi die tien maar weg, die prijs is nu ridicuul geworden. Ik heb thuis een borstbeeld van Diego Maradona staan, dus ik aarzel om deze goal tot de allermooiste uit te roepen. Maar met de dribbel van Maradona (op het WK in Mexico, ook tegen Engeland, RVP) hoort dit doelpunt tot de top twee. Los van de vier doelpunten die hij scoorde, degradeerde hij trouwens iedereen. Zet deze Ibrahimovic in de spits bij de Rode Duivels en wij worden wereldkampioen."

Slotwoord is voor spits Jelle Vossen, die in zijn collectie een gehandtekend Milan-truitje van Ibrahimovic heeft. Of je dit soort ingevingen kan trainen? "Neen", zegt hij. "Dit is pure klasse. Sommigen proberen dit, Zlatan kan dit."