Direct naar artikelinhoud

S.M.A.K en cc Strombeek bundelen krachten

About Waves. Deel 1: Het ding, tot 7 februari in cc Strombeek. Meer info: www.ccstrombeek.be of www.smak.be

Het Gentse stadsmuseum S.M.A.K. en het cultuur-centrum van Strombeek gaan voor vier jaar een alliantie aan via het project Museumcultuur Strombeek/Gent.

Het is geweten dat het S.M.A.K. in het bezit is van een grote collectie kunstwerken, die Jan Hoet in 1975 begon te verzamelen. Helaas beschikt het museum niet over voldoende infrastructuur om die werken aan het publiek te tonen.

Omgekeerd had cc Strombeek het moeilijk met de soms torenhoge kosten die het moest betalen aan internationale instellingen voor de bruikleen van bepaalde topwerken. Een onorthodox huwelijk tussen een cc en een museum werd beklonken.

Artistiek directeur van het S.M.A.K. Philippe Van Cauteren: "Luk Lambrecht (directeur van cc Strombeek, JVB) en ik hebben de voorbije jaren geregeld contact gehad. En tijdens zulke ontmoetingen ontstaan er plannen. Toen Luk voorstelde om samen te werken en onze collectie als uitgangspunt te nemen voor presentaties en onderzoek, was dat uiteraard een aantrekkelijk idee."

De instellingen verbinden zich nu voor vier jaar aan elkaar. "Deze langdurige structurele samenwerking is uniek", zegt Luk Lambrecht. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat zoiets gebeurt. Hiermee schrijven we geschiedenis."

Trage tanker

Museumcultuur Strombeek/ Gent is een samenwerking tussen verschillende regio's: de rand van Brussel en Gent. "Maar nog belangrijker is de samenwerking tussen twee verschillende instellingen die op een andere manier opereren", aldus Van Cauteren.

"In vergelijking met de speedboot die een cc is, lijkt een museum een ongelooflijk trage tanker. Bovendien heeft een cc een caleidoscopisch karakter met naast beeldende kunst ook een programmatie van dans, theater en film. We zullen elkaar dus kunnen versterken. Het wordt een leerrijk proces waarin we van onze beider machinerieën optimaal gebruik willen maken. Het is dus niet zo dat wij enkel de collectie ter beschikking stellen." Lambrecht: "En omgekeerd worden wij geen filiaal van het S.M.A.K."

"Als je met geld van de gemeenschap werkt, moet je er zo veel mogelijk mee doen", zegt Lambrecht. "In tijden van crisis moet je de krachten bundelen. Nu proberen we samen schoonheid te koppelen aan kennisoverdracht." "We zullen onze collectie confronteren met recente werken en kunst uit andere verzamelingen", aldus Van Cauteren. "Zo passen we hedendaagse archeologie toe op de collectie. Bovendien verschijnt er bij elke tentoonstelling die we organiseren een cahier. Na vier jaar worden die cahiers gebundeld tot een boek."

Het eerste gezamenlijke wapenfeit is een drieluik over schilderkundige evoluties: About Waves. In deel één ligt de focus op de jaren zestig. Daarna volgen de jaren tachtig en de recente ontwikkelingen. "Ik hou ervan om een jojobeweging te maken tussen de actuele kunstgeschiedenis en wat er nu gebeurt", zegt Lambrecht.

"Naast de grote collectie van het S.M.AK., die een godsgeschenk is, presenteren we ook uitzonderlijk werk uit de familiecollectie van Raoul De Keyser, met wie we tot aan zijn dood hebben samengewerkt voor deze tentoonstelling. Maar het meest opvallend zijn de doeken van Walter Swennen die na vele decennia opnieuw zijn opgedoken. We presenteren nooit eerder tentoongestelde schilderijen in kleuren die doen denken aan popart-icoon Liechtenstein. Zo hebben we een prachtig portret van cultfiguur van de Beat Generation William Burroughs."

Vanavond opent de eerste gezamenlijke tentoonstelling About Waves. Deel 1: Het ding.