Direct naar artikelinhoud

'Ik wil deze film al twee jaar maken'

Filmmaker Wouter Bouvijn draait deze zomer zijn eindwerk. Het scenario is gebaseerd op waargebeurde feiten. 'Fictie of niet, ik wil mooie verhalen brengen.'

Regisseur Wouter Bouvijn zit in een Volkswagenbusje dat dienstdoet als decor. Zijn crew, die voornamelijk bestaat uit studenten, is een vrachtwagen met materiaal aan het uitladen. Bouvijns volledige zomer gaat op aan de kortfilm, die voorlopig 50/50 heet. "Tegen het einde van augustus moet mijn eerste versie voor de school klaar zijn", zegt hij. "Maar ik denk dat ik tot oktober aan de kortfilm zal werken. Deze zomer moet het allemaal gebeuren, het is alles of niets. Ik loop al twee jaar met de plot van een film in mijn hoofd en deze zomer draai ik hem eindelijk."

De prent vertelt het verhaal van Maxim, een jongeman die al een jaar doelloos ronddwaalt in het buitenland met het Volkswagenbusje waarin Bouvijn nu zit. Een zorgwekkend telefoontje dwingt de jongen om terug naar huis te keren. Zijn vader lijdt al jaren aan een zware neurologische ziekte en ligt op sterven. Maxim heeft vijftig procent kans dat hij de ziekte ook krijgt en vluchtte daarom weg van huis. Eenmaal thuis wordt Maxime opnieuw met de kille realiteit geconfronteerd. De wegkwijnende zieke man waarin hij zijn vader amper herkent, is een voorbode van zijn eigen toekomst. Maxim en zijn broer sloten voor hij wegliep een pact dat ze zich niet zouden laten testen. Hun vader sterft en de broers twijfelen of ze het pact zullen breken.

Het scenario is gebaseerd op het leven van een vriend van Bouvijn. "Zijn goedkeuring is superbelangrijk voor mij. Toen ik met het idee speelde om mijn film te maken, heb dat eerst aan hem voorgelegd. Hij heeft het scenario gelezen en was ontroerd. Gelukkig staat hij volledig achter het project, hij komt zelf een stunt uitvoeren voor de film. Over een paar dagen draaien we een scene waarin hij van een rots springt."

De filmstudent vertelt dat het project een lowbudgetfilm is. "Oorspronkelijk wilde ik er een langspeelfilm van maken, maar dat is gewoon niet betaalbaar." De meeste crewleden werken gratis. Mijn ploeg en cast zijn overtuigd van het scenario, daarom werken ze ook mee. De film zal een eerlijk verhaal vertellen, uit het leven gegrepen." Een deel van de prent wordt betaald door sponsors. De lampen, camera en ander materiaal financiert de jonge cineast zelf. Hij draaide in vorige zomers een paar videoclips en werkte voor productiehuizen. Zo spaarde hij voor zijn project. Ook prijzengeld dat hij won voor vorige films gaat naar 50/50. Het exacte budget van zijn film kent hij niet. "Met het bedrag dat ik daarmee opzij heb gezet, zou ik een nieuwe, degelijke auto kopen."

De crew blijft materiaal in het huis waar het busje naast staat geparkeerd naar binnen dragen. De inboedel van de woning staat in de garage want de kamers worden volgestouwd met lampen. De jongeren lopen af en aan in de smalle gang. Een slaapkamer wordt heringericht. Het gebouw moet het ouderlijk huis van het hoofdpersonage voorstellen. Het decor is heel ouderwets. "Alle energie gaat in hun gezin naar die ene persoon, dus ze hebben geen tijd om hun huis opnieuw in te richten", legt Bouvijn uit.

Het wordt al donker en de studenten hebben een hele nacht draaien voor de boeg. 50/50 zal haast alle zomerdagen van Bouvijn opslorpen, dus op vakantie gaan zit er niet in voor de cineast. "Normaal gezien werk ik een beetje in de zomer, maar geniet ik vooral van de natuur en het goede weer, maar na de draaidagen gaan we monteren. Daarna moet er nog filmmuziek worden gecomponeerd. Op het einde wordt de kleur van de beelden nog is bewerkt."

Toch is deze zomer is geen corvee voor de cineast. "Ik zal dan wel heel de zomer werken, ik amuseer me ook rot", benadrukt Bouvijn. "En 's nachts ga ik alsnog feesten. De draaiperiode eindigt wanneer de Gentse Feesten beginnen, dus dan gaan we natuurlijk vieren. Bovendien woon ik in het hart van Gent, dus ik kan er sowieso niet onderuit." Ondertussen cirkelt ongeduldige crew rond het busje, alles is opgesteld en de opnamens kunnen beginnen. Acteur Joren Seldeslachts, die Maxim speelt, loopt al rond op de set en zijn collega Tom De Hoog leest het script na in zijn auto, want het regent pijpenstelen.

"Straks draaien we buiten", zegt een bezorgd crewlid. Bouvijn vertelt nog snel dat hij na de zomer nog geen concrete plannen heeft. "Ik zal mijn film naar zoveel mogelijk festivals sturen. Prijzen zijn leuk, maar ik hoop vooral dat mijn film door zoveel mogelijk mensen wordt bekenen. Dan ben ik tevreden." De filmstudent hoopt dat zijn film hem opdrachten voor nieuwe projecten zal opleveren. "Ik wil heel graag in de audiovisuele sector werken, liefst fictie, maar dat hoeft niet. Als ik maar mooie verhalen kan brengen die me boeien."

Dinsdag: Generatie iPod Welke muziek heeft Stefanie Callebaut (zang en keyboard bij popgroep SX) in haar digitale achterzak?