Direct naar artikelinhoud

Vlaamse regering gaat voor begroting in evenwicht

Het is D-day voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Vanmiddag zal hij zijn septemberverklaring, zeg maar de Vlaamse State of the Union, voorlezen in het Vlaams Parlement. Pas vanochtend geven de partijen hun definitieve fiat voor de begroting.

Hoe gaat de centrumrechtse coalitie van Geert Bourgeois (N-VA) volgend jaar 1,5 miljard euro besparen? Dat moet vanmiddag blijken tijdens de toespraak van Bourgeois. Hoewel de regering pas tegen midden oktober haar budgettaire rekenwerk moet neerleggen, zet Bourgeois vandaag al de grote lijnen uit.

Het is vooral uitkijken naar de passage over de begroting. Het is geen geheim dat N-VA en Open Vld willen uitpakken met een begroting in evenwicht. Maar coalitiepartner CD&V is als de dood voor een zware besparingsronde, zeker op haar portefeuilles Onderwijs en Welzijn. Gaan we naar een evenwicht in 2014 en 2015? "De primeur is voor het parlement", luidt het unisono bij N-VA, CD&V en Open Vld. Maar in de wandelgangen wordt bevestigd dat N-VA en Open Vld krijgen wat ze willen: een begroting in evenwicht. Anderzijds zou CD&V óók krijgen wat het wil: geen extra besparingen op de kap van haar bevoegdheden.

Door het gebakkelei van de voorbije weken zullen de partijen pas vanochtend hun definitieve fiat geven. De onderhandelaars verwachten echter geen problemen meer.

Inschrijvingsgeld

Ook naar de passage over het onderwijs is het uitkijken. De Vlaamse regering gaat nu toch minder besparen op de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs. Daardoor zou het inschrijvingsgeld minder sterk verhogen dan oorspronkelijk was aangekondigd. Dat bevestigen verschillende bronnen aan De Morgen. Tot nu toe moest 89 miljoen euro worden bespaard, maar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zou geschoven hebben tussen de begrotingsposten. Nu moet rond 81 miljoen bezuinigd worden, zo'n 10 procent.

Het inschrijvingsgeld stijgt tot 950 euro. Dat is meer dan het huidige inschrijvingsgeld, dat 619 euro bedraagt, maar lager dan de symbolische 1.000 eurogrens. Vorige week berekenden de hogescholen en universiteiten dat ze hun inschrijvingsgeld tot 1.100 euro moesten verhogen om de besparingen in het onderwijs te compenseren. Onder meer de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft al aangekondigd dat ze daartegen zullen protesteren. Op 2 oktober is er ook een nationale studentenmanifestatie gepland in Brussel.

Besparingsregering

De grote lijnen van de besparingen lekten eerder al uit in deze krant (DM 9/8). Zo zal de kinderopvang duurder worden en stijgt de zorgpremie. Op het vlak van mobiliteit moet De Lijn maar liefst 6 procent van haar totaalbudget schrappen. De prijs van een bus- en tramticketje gaat omhoog. Voortaan zullen ook 65-plussers moeten betalen als ze de bus gebruiken. Het concept van de basismobiliteit, waarbij iedere Vlaming op maximaal 750 meter van zijn voordeur toegang heeft tot het openbaar vervoer, wordt afgeschaft.

We weten ook al dat de Vlaamse regering gaat snoeien in de subsidies voor sociale organisaties en culturele instellingen. Deze zomer mikte de regering nog op een jaarlijkse besparing van 200 miljoen euro. Daarnaast moet Vlaanderen het tegen eind 2019 met 1.950 ambtenaren minder doen, een besparing die over vijf jaar gespreid zo'n 300 miljoen euro oplevert. Op het vlak van Energie en Wonen moet de verlaging van de woonbonus in totaal 680 miljoen euro opleveren.

Bourgeois moet vandaag niet alleen aantonen dat het plaatje klopt, maar ook dat Bourgeois I meer is dan een besparingsregering. In het regeerakkoord mikt de centrumrechtse coalitie op een 70/30-verhouding: 70 procent besparingen, 30 procent extra inkomsten. Maar dat zijn de cijfers. De minister-president zal zijn beleid moeten verkopen aan de Vlaming.

Dat wordt de grote uitdaging. Uitgerekend vandaag hekelen 340 middenveldorganisaties en 500 burgers de besparingspolitiek en de sterke economische kijk van de regering-Bourgeois. Het collectief Hart tegen Hard overhandigt straks in het parlement een 'alternatieve septemberverklaring' aan Bourgeois.