Direct naar artikelinhoud

Van den Broeck verlaat Tour de France met schouderbreuk en tranen

De wielergoden hebben Jurgen Van den Broeck in de steek gelaten. Bij een val liep hij een breuk op in zijn schouder. Hij mag vandaag niet meer starten in de Tour van de dokters.

Een volwassen man zien huilen: veel harder wordt topsport niet. Van den Broeck had een hele dag pijn gehad, maar de ontgoocheling deed zoveel meer pijn. De Tour is zijn droomkoers, hier had hij zijn hele seizoen rond opgebouwd. Op 134 kilometer van Montpellier kwam hij ten val. "Heel dom", fluisterde Van den Broeck. "Plots tikte iemand mijn voorwiel aan. We gingen met drie tegen de grond."

Samuel Dumoulin zou de boosdoener zijn geweest, maar dat kon of wilde Van den Broeck niet bevestigen. Het maakt ook niet uit. "Ik voelde meteen dat het erg was", vertelde de Kempenaar. "Ik ging langs bij de auto van de Tour-dokter, maar die kon niets doen. Ik wist dat het niet mijn sleutelbeen was, maar ik had wel veel pijn. Ik hoopte op een kneuzing." Aan de finish zocht Van den Broeck het mobiele Tour-ziekenhuis op. Er werden foto's gemaakt en een echo. Na een uur bang afwachten, was het verdict pijnlijk: een breuk in de rechterschouder. Bij de val klapten het schouderblad en de kop van het opperarmbeen hard op mekaar, waarbij een stuk afbrak.

"Ik mag niet meer starten", zei Van den Broeck, waarna de emotie het overnam. Even later, na een telefoontje naar het thuisfront, was hij weer kalm en kon hij zijn verhaal afmaken. "Ik wil voortdoen, maar mag niet van de dokters. Het zou niet draaglijk zijn. Ik zou elk putje in de weg voelen en kan ook niet aan mijn stuur trekken."

Vechten voor contract

Dit is een sportief drama voor de man. Van den Broeck is in december einde contract bij Team Katjoesja en hoopte zijn bazen deze maand te overtuigen dat hij een verlenging waard is.

Zijn eerste Tour-week was niks bijzonders, maar wel degelijk: gisterochtend stond hij twintigste in de stand op vijf en een halve minuut van Froome. Daarmee was hij de tweede beste van zijn ploeg, na zijn kopman Joaquim Rodríguez. Bij die opmerking maakte hij zich kwaad. "Ik heb al duizend keer gezegd dat mijn persoonlijke klassement me niks kan schelen. Ik was hier om voor de ploeg te rijden. Ik wilde de ploegmaats helpen."

Na 2011 en 2013 is dit de derde keer dat Van den Broeck voortijdig uit de Ronde van Frankrijk verdwijnt na een val. "Ik word niet gespaard van pech", was de enige conclusie die hij kon maken.

Jurgen Van den Broeck moet niet geopereerd worden, maar zal de komende drie weken wel weg moeten blijven van de fiets zodat de breuk kan herstellen. Daarna kan hij beginnen aan zijn revalidatie. "Ik kan alleen nog vloeken."