Direct naar artikelinhoud

KAAIMANTAKS brengt vier keer meer op

De kaaimantaks gaat jaarlijks 460 miljoen euro opbrengen, vier keer zoveel als gedacht. Maar de heffing op offshoreconstructies zal wel pas volgend jaar inkomsten genereren. Dat leert het definitieve wetsontwerp, dat deze krant kon inkijken.

De kaaiman- of doorkijktaks is een specifieke vorm van vermogenswinstbelasting waarbij Belgen die hun vermogen verstoppen in offshoreconstructies in het buitenland een heffing moeten betalen op dat geld. De belasting, die een specifieke groep vermogenden treft, heeft een groot symbolisch belang voor de regering, omdat ze moet aantonen dat centrumrechts iedereen laat bijdragen aan de overheidssanering.

Het wetsontwerp voor de kaaimantaks is sinds gisteren klaar. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) trekt er binnenkort mee naar de ministerraad. In het wetsontwerp zitten een paar verrassingen, waarvan de belangrijkste is dat de taks geen 120 miljoen euro oplevert per jaar, zoals tot nu toe geschat werd, maar 460 miljoen euro.

De stijging is te verklaren doordat bij de regeringsonderhandelingen nog werd uitgegaan van heel ruwe schattingen. Nu blijkt uit onderzoek van de FOD Financiën en de Nationale Bank dat er veel meer geld verstopt zit in de offshoreconstructies. Het totaal wordt geraamd op ongeveer 60 miljard euro. Daarnaast zorgt het feit dat ook de beroepsinkomsten in buitenlandse constructies belast worden, voor een extra plus.

Enkele weken geleden liet een voorlopig wetsontwerp uitschijnen dat de kaaimantaks zwart geld in de offshoreconstructies ongemoeid zou laten. Van Overtveldt counterde dat nieuws toen meteen, en uit het definitieve wetsontwerp blijkt dat er wel degelijk extra controles van de fiscus kunnen volgen als er fiscale inbreuken worden vastgesteld via de heffing. Het is daarna aan de Bijzondere Belastinginspectie om een onderzoek te openen of niet.

Opbrengsten vanaf 2016

Zoals de kaaimantaks nu is uitgetekend, zal hij wel pas beginnen opbrengen vanaf volgend jaar. Voor de aankomende begrotingscontrole is dat slecht nieuws. De regering-Michel moet, volgens het nieuwe rapport van de Hoge Raad van Financiën, op zoek naar ongeveer een half miljard euro om haar begroting op koers te houden.

MR-vicepremier Didier Reynders zou vragende partij zijn om de kaaimantaks dit jaar al (deels) in te voeren. Maar dat is technisch moeilijk haalbaar, het eerste belastbare inkomstenjaar is 2015, dat dus opbrengsten vanaf 2016 zal opleveren.