Direct naar artikelinhoud

Leegloop uit partij van Geert Wilders

In korte tijd namen vijf parlementsleden ontslag uit de partij van Geert Wilders. Nu Richard de Mos opstapt, lijkt de leegloop bij de PVV definitief ingezet.

Tot afgelopen zaterdag was Richard de Mos blijven hopen dat Geert Wilders zou bijdraaien. Meer dan een week geleden had de partijvoorzitter geweigerd hem op de kandidatenlijst te zetten voor de parlementsverkiezingen van september. Via de website 'Houd De Mos in de Kamer' riep hij bezoekers op een mail te sturen naar Wilders met de boodschap hem in de Tweede Kamer te houden. Maar de partijvoorzitter trok zich niets aan van de actie en zei vorige donderdag dat de kandidatenlijst ongewijzigd blijft.

De Mos zette zijn actie vorige zaterdag dan maar stop, nadat hij naar eigen zeggen meer dan 32.000 bezoekers had gekregen, van wie meer dan 5.000 een mail stuurden naar Wilders. "Geert kan vanaf nu rustig slapen, mijn actie is ten einde", liet De Mos weten. "Daar ik niet kan werken bij deze ontstane vertrouwensbreuk... zal ik de partij verlaten." Tot de verkiezingen blijft Richard de Mos nog in het parlement als onafhankelijke.

De Mos is het vijfde parlementslid in enkele maanden tijd dat opstapt. Nog maar tien dagen geleden was Kamerlid Jhim Van Bemmel met slaande deuren vertrokken bij de PVV. Net als De Mos was Van Bemmel boos omdat hij niet op de kandidatenlijst stond. "Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV", tweette hij.

Vier dagen voor Van Bemmel waren Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven met veel vertoon opgestapt. Zij deden dat met een pak meer rancune dan De Mos en Van Bemmel. Ze deelden hun vertrek via Twitter mee en beklaagden zich achteraf op een persconferentie over de dictatoriale manier waarop Wilders zijn partij leidde. In maart had Hero Brinkman de partij verlaten omdat hij niet tevreden was over de partijkoers. Door zijn vertrek verloor het minderheidskabinet VVD-CDA, dat met gedoogsteun van de PVV regeerde, zijn meerderheid in de Tweede Kamer en dreigden er even nieuwe verkiezingen. Dat scenario werd afgewend maar kwam er toch, na Wilders' vertrek bij de besparingsonderhandelingen, in april, toen de regering voor zo'n 14 miljard euro extra besparingen moest zien te vinden.

Peilingen

Intussen blijkt dat de onrust binnen de PVV de partij geen goed doet in de peilingen. In de afgelopen weken kalfde de steun voor Wilders volgens opiniepeiler Maurice de Hond zichtbaar af. De partij, die momenteel 24 zetels heeft in de Tweede Kamer, houdt volgens de wekelijkse peiling van De Hond nog slechts negentien zitjes over.