Direct naar artikelinhoud

Arne Quinze bouwt brug voor 10 jaar Tomorrowland

Deze zomer bestaat dancefestival Tomorrowland tien jaar. Dat wordt gevierd met een gigantisch kunstwerk van Arne Quinze. Hij bouwt een brug in het provinciaal domein De Schorre in Boom, waarop iedereen via de website peopleoftomorrow.com een persoonlijke boodschap kan achterlaten.

Tegen juni 2014 moet het vijfhonderd meter lange houten bouwwerk met de titel One World by the People of Tomorrow af zijn.

Tomorrowland en Arne Quinze, het is een match made in heaven. "Kunst heeft een positieve invloed op mensen en hun persoonlijke ontwikkeling", zegt de kunstenaar. "Het opent hun blik en maakt hen toleranter voor verschillen in de samenleving." Laat dat nu net exact zijn wat er op Tomorrowland gebeurt. In tien jaar tijd groeide het uit van een klein festival met 8.700 bezoekers tot een gigantische bijeenkomst van alle nationaliteiten. "Het is surrealistisch", zegt oprichter Manu Beers. "In totaal komen hier 214 landen samen."

Beers: "We krijgen vaak positieve reacties van dj's die onder de inruk zijn van het gevoel van togetherness dat hier hangt. Dat is eigenlijk nog knapper dan het evenement zelf. Helaas zijn zulke reacties op sociale media heel vluchtig. Daarom willen we voor onze tiende verjaardag een landmark om al die positieve energie te vereeuwigen."

En daarvoor klopten de organisatoren aan bij Arne Quinze, die bekend staat om zijn grote, opvallende sculpturen in de openbare ruimte. Quinze, die vorig jaar zelf voor het eerst naar het festival ging, was meteen enthousiast: "Het leek wel een meeting van de Verenigde Naties, al die verschillende nationaliteiten en vlaggen bij elkaar op één plaats. Een ideale plek dus om kunst bij de mensen te brengen. Veel te vaak verdwijnt kunst in privé verzamelingen of achter gesloten deuren in musea. Ik wil van dat elitaire karakter af."

Aan deze houten brug kan zelfs iedereen meewerken. "Zoals je de naam van je liefje in een bankje kerft, zo kun je nu een eigen boodschap of tekening achterlaten", zegt Quinze. "Spannend wel. Als kunstenaar ben ik het gewoon om mijn ding te doen, plots moet ik dat delen met 202.000 mensen. Ik ben heel benieuwd."

Intussen stromen de eerste boodschappen van dj's en andere bekende mensen al binnen, van Dimitri Vegas & Like Mike tot Tom Boonen.