Russisch leger kondigt opnieuw humanitaire pauze in Aleppo aan

In de fel bevochte Syrische stad Aleppo zal vrijdag opnieuw een staakt-het-vuren van tien uur in voege treden. Dat gebeurt op bevel van Russisch president Vladimir Poetin, zo meldt het Russische leger. De humanitaire pauze zal op 4 november van kracht zijn tussen 9 en 19 uur lokale tijd en kreeg ook het fiat van de Syrische regering.
Archiefbeeld

Volgens Valery Gerasimov, de Russische stafchef, is de beslissing genomen om "te voorkomen dat er zinloze slachtoffers vallen". Burgers en rebellen worden aangespoord om het oostelijke deel van Aleppo te verlaten.

Op 22 oktober eindigde een drie dagen durend staakt-het-vuren nog zonder de beloofde evacuatie van burgers. Vlak daarna stelde de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, dat een nieuw staakt-het-vuren in Aleppo "momenteel niet aan de orde" was, omdat de rebellengroepen zich niet aan de drie dagen durende humanitaire pauze hadden gehouden. Nu komt er dus toch een nieuwe gevechtspauze.

Het Syrische leger startte op 22 september, met de steun van Rusland, een groot offensief om terreurgroep IS te verjagen uit het oosten van Aleppo. Daar zitten naar schatting 250.000 tot 300.000 burgers vast. De voedselvoorraden slinken snel, en in de ondergrondse ziekenhuizen die al herhaaldelijk zelf het doelwit zijn geweest van luchtaanvallen, wordt nog maar een zeer beperkte medische zorg geboden.

Meest gelezen