Direct naar artikelinhoud

Carcela: 'Ik wil Ruytinx vergeven'

De Grote Verzoening tussen Mehdi Carcela en Bjorn Ruytinx is in de maak. Carcela zette gisteren de eerste stap. 'We zijn allemaal mensen, het is niet aan mij om hem te veroordelen', klonk het bij de Standard-speler. Ruytinx reageerde opgelucht en wil één van de komende dagen op ziekenbezoek gaan bij de man die hij zondag van het veld trapte.

Een ongeziene persmeute overrompelde gisterenmiddag de bondsgebouwen op de Houba de Strooperlaan. De reden: deel één van het voetbalproces van het jaar werd behandeld voor de Geschillencommissie. Standard-speler Mehdi Carcela kwam op krukken en met een flinke tape rond zijn gehavende enkel het glazen huis van de KBVB binnengepikkeld (zie hiernaast). De Standardmiddenvelder moest zich verantwoorden voor de slag die hij uitdeelde aan Bjorn Ruytinx, nadat hij zelf zwaar geblesseerd was geraakt na een forse charge van de OHL-spits.

En kijk, na drie dagen heisa rond het incident lijkt er een verzoening in de maak. Carcela gaf aan dat hij bereid was om Ruytinx vergiffenis te schenken voor zijn tackle. "We zijn allemaal mensen. 'Je ne suis pas le grand Dieu'. Dus het is ook helemaal niet aan mij om hem te veroordelen. Ik wil Ruytinx vergeven voor zijn acties", klonk het grootmoedig uit de mond van de Belgische Marokkaan.

Maar Carcela is niet heiliger dan de paus. De flankspeler van Standard begrijpt niet dat Ruytinx niet gestraft wordt door OH Leuven. "Weet je, als Ruytinx bij Standard zou spelen, had hij al lang een fikse boete gekregen. Wat ik gekregen heb voor mijn slag? Niets", lachte de vleugelspeler.

Deur op een kier

Maar goed, ondanks de omstandigheden laat Carcela de deur op een kier voor excuses van Ruytinx aan zijn adres. Want die verontschuldigingen zijn er nog niet gekomen, vindt de speler van Standard. "Ik heb gehoord dat hij zijn excuses aangeboden heeft voor het incident. Maar dat wil niet zeggen dat hij zich tegenover mij heeft geëxcuseerd. Dat is nog niét gebeurd. Ik heb nog niets van hem gehoord."

Nochtans heeft Ruytinx wel degelijk geprobeerd om contact op te nemen met Carcela na het incident op zondag. Via Arnold Rijsenburg, nu assistent-coach bij OHL maar in het verleden jeugdtrainer van Carcela bij Standard, probeerde de Leuvense spits al te polsen of Carcela een ontmoeting zag zitten. "Ik heb enkele keren met Mehdi gesproken na de gebeurtenissen van zondag", bevestigt Rijsenburg. "Vanuit persoonlijke overwegingen, omdat ik die jongen persoonlijk ken. Maar Bjorn heeft ook gevraagd om contact te leggen voor een ontmoeting. Alleen was de timing wat ongelukkig. Mehdi's oom is zondag gestorven, wat de zaken natuurlijk bemoeilijkte. Ik ben er zeker van dat hij openstaat voor een afspraak met Bjorn. Hij was niet blij met de tackle. Maar Mehdi is een vergevingsgezinde jongen."

Ruytinx zelf mag voorlopig niet meer praten met de pers, maar liet bij monde van woordvoerder Chris Vandebroeck weten 'verheugd' te zijn over de uitgestoken hand van Carcela. "Bjorn was blij te horen dat Mehdi hem wil vergeven. Hij zit erg in met die jongen en wil de plooien zo snel mogelijk glad strijken. Bjorn zal Mehdi zelf contacteren, als het van hem afhangt de komende dagen zelfs af. Maar hij dringt er wel op aan dat dat buiten de schijnwerpers gebeurt. Laat ons hopen dat nu de twee protagonisten toenadering met elkaar zoeken, de zaak ook tot een normale proportie zal herleid worden."