Direct naar artikelinhoud

Turtelboom maakt groene energie hip

Het aantal gezinnen dat een groene energielening afsluit, is bijna verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De marketing van energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) zit daar voor veel tussen.

Eerst en vooral de cijfers. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar hebben 2.100 gezinnen een energielening aangevraagd bij de overheid. Met die goedkope lening kunnen ze investeren in milieuvriendelijke maatregelen zoals hoogrendementsglas, dak- en muurisolatie of een zonneboiler. In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar is dit zowat een verdubbeling. Uitgedrukt in bedragen: dit jaar zijn al voor 16 miljoen euro leningen toegekend, tegenover 9 miljoen een jaar terug.

Nochtans is aan de voorwaarden van de lening niets gewijzigd. De rente ligt nog altijd op 2 procent voor gewone gezinnen en op 0 procent voor kwetsbare gezinnen. Wat is er dan wel veranderd?

Soms kunnen een paar naamsveranderingen en wat reclame veel doen. De nieuwe energieminister Turtelboom heeft de oude 'FRGE-lening' tot gewoon 'energielening' herdoopt. Terwijl gezinnen vroegen naar een 'lokale entiteit van de gemeenten' moesten om een aanvraag in te dienen, kunnen ze dat voortaan bij een 'energiehuis'. In de feiten blijft alles hetzelfde, maar in het hoofd wordt de stap om een lening aan te vragen opeens een stuk kleiner. Dat Turtelboom in al haar interviews laat vallen dat de energielening echt wel een rendabele investering is, helpt natuurlijk ook.

Turtelboom: "Deze cijfers tonen aan dat de energielening haar doel bereikt. Ze vormt een hoeksteen van onze ondersteuning naar burgers die investeren in energiebesparende maatregelen."

Energiebesparing is een prioriteit voor de minister. Daar zijn verschillende redenen voor. Door de flop met de subsidies voor zonnepanelen is er weinig overschot voor grote groene projecten. Kort gezegd: gooien met subsidies zit er niet meer in. Sowieso is dat tegen Turtelbooms liberale aard in.

De minister kiest voor tragere en budgetneutralere maatregelen. Of het effect hiervan op de vergroening van Vlaanderen even direct zal zijn, is twijfelachtig. Een zonnepaneel sluit je aan en je hebt groene stroom. Bij nieuw dubbel glas zie je niet onmiddellijk de impact ervan.

Vergeten brandstof

Al valt er met energiebesparing nog grote vooruitgang te boeken. Energiebesparing wordt niet voor niets geregeld als de 'vergeten brandstof' aanzien. De enige stroom die gratis is, is de stroom die je niet verbruikt. De administratie van Turtelboom heeft berekend dat de 2.100 gezinnen die dit jaar energiebesparende investeringen hebben gedaan via een energielening op die manier 19 miljoen kilowattuur aan elektriciteit uitsparen. Op de factuur betekent dit een besparing van ruim 1 miljoen euro.

Turtelboom: "Ik wil in de toekomst nog meer de nadruk leggen op de voordelen van dit soort investeringen. We zijn nu op kruissnelheid in Vlaanderen, maar er is nog een hele weg af te leggen." Voor dit jaar is een pot van 30 miljoen euro voorzien voor de toekenning van energieleningen.

Europa vraagt haar lidstaten om hun energiegebruik met 20 procent te verminderen tegen 2020. Het is twijfelachtig dat ons land, met daarin Vlaanderen, deze norm zal halen. Er is een serieuze inhaalbeweging nodig de komende jaren.