Direct naar artikelinhoud

Cultuur krijgt geen extra geld

Het departement Cultuur komt er erg bekaaid vanaf in de pas voorgestelde begroting van de Vlaamse regering. Na jaren van spaarzaamheid begint het kabinet-Peeters weer te investeren in extra beleidsruimte. Cultuur valt evenwel compleet uit de boot.

Blijft Cultuur het ondergeschoven kindje van de regering-Peeters II? Die indruk krijg je als je een blik werpt op de cijfers die minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) deze week voorstelde. Na het tijdperk van de kaasschaaf, kan de Vlaamse regering weer zoetjesaan beginnen investeren. Op een nieuwe beleidsruimte van 378 miljoen euro wordt 230 miljoen vrijgemaakt voor nieuw beleid. Onderzoek & Ontwikkeling (60 miljoen euro), wachtlijsten gehandicaptensector (55 miljoen euro), Sociaal beleid (30 miljoen) en Onderwijs (30 miljoen) zijn de grote prijsbeesten.

En Cultuur? Cultuur krijgt niks extra. Overloop je de tabellen van minister Muyters dan kom je Cultuur nergens tegen. Ook het andere departement van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V), Leefmilieu, zit niet bij de prijsbeesten, maar Cultuur krijgt werkelijk niets extra uit de nieuwe beleidsruimte.

Klopt niet helemaal, reageert het kabinet-Schauvliege. "Er is 333.000 euro extra voorzien voor de werking van de Vlaamse Opera. En ook de amateurkunsten mogen rekenen op 457.000 euro nieuwe middelen in de nieuwe beleidsperiode 2012-2016." Daarnaast wijst het kabinet erop dat er voor 8,5 miljoen euro aan indexeringen extra begroot is voor loon en werking in de sector, maar die indexering geldt op alle departementen en valt sowieso buiten de post 'nieuw beleid'.

Alles op Welzijn

Binnen de Vlaamse regering valt te horen dat Schauvliege tijdens begrotingsonderhandelingen ook niet echt heeft aangedrongen om meer middelen binnen te rijven. "Dat heeft weinig met de persoon van de minister te maken", heet het in de regeringstop. "Het is haar partij, CD&V, die de prioriteiten voor haar ministers vastlegt, en daar zat Cultuur duidelijk niet bij. CD&V heeft alles op Welzijn gezet. Voor sp.a is dat zo met Innovatie en Onderwijs en voor N-VA met Werk."

Het besef dat de spaarzame jaren voortduren, komt op een erg cruciaal moment voor de cultuursector. Vanaf 2012 begint de nieuwe subsidieronde voor alle kunstinstellingen die onder het kunstendecreet vallen. Wat de sector al stilletjes vreesde, wordt nu bewaarheid: beleidsruimte of niet, voor cultuur komt er geen cent extra.

Weinig ambitie

In een kritische brief aan Schauvliege uitte de koepelvereniging Overleg Kunstenorganisaties (OKO) in april al haar bezorgdheid over de bescheiden budgettaire ambities van de cultuurminister. De minister had toen immers al laten verstaan dat er in 2013 niet meer middelen ter beschikking zouden zijn dan nu. "Dit getuigt toch van bijzonder weinig ambitie voor het beleidsdomein waar u verantwoordelijk voor bent?", vroeg OKO zich toen al af. De koepelorganisatie vroeg toen dat de minister zich zou engageren om een graantje mee te pikken uit de extra beleidsruimte die zou vrijkomen.

"Dat engagement is er nooit gekomen en dat is uiterst betreurenswaardig", vindt Yamila Idrissi, Vlaams volksvertegenwoordiger voor sp.a en dus lid van de meerderheid. "Daarmee krijgen we de bevestiging in cijfers van wat we in de commissie Cultuur al te horen kregen. Nooit kwam er een harde belofte dat deze minister zich zou smijten voor Cultuur. Schauvliege gaat er gewoon niet voor, ze heeft niet eens geprobeerd om extra middelen binnen te rijven. Dit is vreselijk jammer voor de hele sector, die in volle overgang zit naar de volgende subsidieronde. De cultuursector heeft de kaasschaaf over zich heen gekregen, maar mag nu niet meedelen in de nieuwe beleidsruimte."

Dat Schauvliege onvoldoende engagement voor cultuur toont wordt op haar kabinet uiteraard fel tegengesproken. Daar wordt naar Nederland gewezen, waar geen kaasschaaf maar een hakbijl over het kunstenlandschap ging. "In die context is niet moeten inleveren op cultuur al een overwinning", heet het.