Direct naar artikelinhoud

Onrust om nieuw decreet op maatwerk

Dat de sociale werkplaatsen (werknemers met sociaal-psychische problematiek) en beschutte werkplaatsen (werknemers met een handicap) vervellen naar maatwerkbedrijven zorgt voor nervositeit.

SST, de koepelorganisatie van sociale werkplaatsen, ziet kansen in het nieuwe systeem maar ook bedreigingen voor het behoud van sociale tewerkstelling. Het nieuwe decreet gaat gepaard met een nieuw subsidiëringsmechanisme en een grotere klemtoon op doorstroom van mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt naar reguliere bedrijven. Maar als niet de nodige middelen voorzien worden, dreigen de oude sociale of beschutte werkplaatsen in de problemen te komen. Het financiële verlies zal via kostenbesparingen opgevangen moeten worden, wat ten koste gaat van de mensen die er werken. Het gevaar dat er nieuwe doelgroepen ontstaan die door de mazen van het net vallen, is dan reëel.

De sociale sector gaat er ook van uit dat het gros van de mensen die er nu tewerkgesteld zijn, niet aan de slag kan bij een regulier bedrijf.

Het hele decreet kwam er mede omdat reguliere bedrijven zichzelf uit de markt geconcurreerd zien omdat de werkplaatsen - met subsidies van de overheid - lagere prijzen kunnen geven.