Direct naar artikelinhoud

Europa onderzoekt Belgische staatssteun aan voetbalclubs

VOETBAL -

Europa gaat na of Belgische voetbalclubs onrechtmatige staatssteun hebben gekregen. De zware korting die clubs krijgen op de bedrijfsvoorheffing op de spelerslonen dreigt een probleem te worden. Er staat maar liefst 50 miljoen euro per jaar op het spel.

De Europese voetbalbond UEFA en de Europese Commissie willen de staatssteun aan voetbalclubs aan banden te leggen in het kader van financiële fair play. Net als de andere overheden kreeg de Belgische regering een uitgebreide vragenlijst toegestuurd over de staatssteun aan de clubs. Er werd ook gevraagd naar fiscale voordelen.

De Belgische voetbalclubs genieten van een fiscaal gunstregime: ze mogen 80 procent van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van hun spelers in de clubkas houden. Officieel moet de helft van dat geld gebruikt worden voor jeugdopleidingen, maar daar is weinig tot geen controle op. In de praktijk gaat veel van dat geld naar de lonen van trainers of jonge spelers.

De regel ligt al langer onder vuur. Zo wees de Duitse Bundesliga er in 2011 al op dat de regeling een fiscaal voordeel biedt waarvan de Duitse clubs niet kunnen genieten. Mocht Europa de Belgische regeling afschieten, zouden de Belgische clubs in totaal 50 miljoen euro per jaar verliezen. Wat elke voetbalclub verliest, hangt af van de loonmassa: voor een team van de grootte van Anderlecht zou het gaan om zowat 8 miljoen euro, voor Waasland-Beveren om 1,5 miljoen euro.