Direct naar artikelinhoud

Probleem Kompany-Mancini lijkt van de baan

De zaak lijkt gesloten. In Manchester zijn de fricties tussen Vincent Kompany en zijn coach bij City, Roberto Mancini, geen issue meer. Toch niet naar de buitenwereld toe.

Op de website van Manchester City delen ze elke dag de belangrijkste headlines uit de kranten met de supporters. Aan censuur doet de persafdeling niet. Ook de harde woorden van manager Mancini voor Kompany na zijn trip naar de nationale ploeg en het statement van Kompany door zijn trainer na zijn wissel tegen Newcastle straal voorbij te lopen, kwamen aan bod.

Bij het bericht dat Bayern, Barcelona en Real de situatie van Kompany op de voet volgen sinds de uithaal van Mancini zette iemand het veelbetekenende zinnetje: "Ze zouden wel eens lang mogen wachten."

Het typeert de sfeer in het Etihad Stadium. Ze zijn er vrij gerust in dat hun aanvoerder het schip niet zal verlaten en dat het conflict wel zal bekoelen. Technisch directeur Txiki Bergiristain ontving geen formeel verzoek van Kompany tot vertrek, noch rolde er een concreet bod binnen. Bovendien voelt de club zich gesterkt door het lucratieve contract dat de Rode Duivel deze zomer tekende. Goed voor 40 miljoen euro in vier seizoenen.

Binnnen de club schatten ze Kompany hoog in. Ze zien in hem geen poseur. Nu heerst er ook bij de skipper derbykoorts. Maandag is er United-City in Manchester. "Het draait maandag niet meer om de titel, die is voor United. Het kampioenschap van Manchester staat wel op het spel", zegt Kompany.

Toch reageerde Kompany de voorbije weken nogal onderkoeld op vragen over de werkwijze van Mancini. De kapitein staat daar overigens niet alleen in. Een deel van de spelers heeft vragen bij Mancini's methodische aanpak, die City vorig seizoen wel de eerste landstitel in 44 jaar opleverde.

Kompany en enkele andere spelers zouden weinig vertrouwen hebben in de Italiaanse enclave die Mancini in het medische kabinet installeerde, maar de grootste afknapper blijft de botte, afstandelijke stijl van de coach. Op persconferenties is hij spraakzamer dan in zijn eigen kabinet, maar vaak ook ongemeen hard.

Spelers krijgen bij incidenten weinig steun van hem, het rijtje slachtoffer wordt steeds langer. Dat de situatie nog niet geëscaleerd is, heeft één voorname reden. Ook de spelers voelen de onzekerheid over Mancini's toekomst. Zelfs als hij straks de FA Cup wint, zo zeggen diverse bronnen, zal er een hartig woordje worden gepraat. City wil volgend seizoen een gooi doen naar de titel en daarvoor moeten alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Eerder wordt verwacht dat Mancini aan het einde van het seizoen zijn koffers pakt dan Kompany.