Direct naar artikelinhoud

Medisch toerisme met nazorg in België is succes

Voor het eerst biedt een bedrijf in ons land medisch toerisme aan met voor- en nazorg door Belgische artsen. Carpe Diem Care hoopt zo aarzelende patiënten over de streep te trekken om naar het buitenland te reizen voor liposucties of tandoperaties.

Wie kiest voor een borstvergroting in Turkije is al snel 40 procent goedkoper af dan wie zijn borsten in eigen land laat vergroten. Turkse ooglaserchirurgie kan al vanaf 760 euro, terwijl je bij ons minstens 2.500 euro en meestal zelfs 3.500 euro neertelt. Een all-in reisje van vier dagen naar Istanbul voor 2.000 euro, met vliegtuigticket en liposuctie inbegrepen? Het kan.

"Een heel aantal ingrepen zijn in het buitenland een pak goedkoper terwijl de kwaliteit dezelfde is", zegt Hilde Wuyts van het Oost-Vlaamse Carpe Diem Care. Het bedrijf startte in september met zijn activiteiten en kan de vraag amper bijhouden.

Complicaties

De aanpak van Carpe Diem Care is uniek, want voor het eerst wordt de zorg in het buitenland - meer bepaald Turkije - gecombineerd met voor- en nazorg in eigen land, door Belgische dokters en verpleegkundigen.

Die bereidwilligen vond Wuyts, zelf al meer dan twintig jaar als marketeer aan de slag in de medische sector, in haar eigen netwerk. "Het is niet zo dat wij patiënten van deze dokters afnemen door ze naar het buitenland te sturen, want naar het buitenland gaan ze toch. Wij zorgen juist voor extra patiënten."

Met de Belgische nazorg wil Carpe Diem Care tegemoet komen aan de vrees van patiënten dat men nergens meer terechtkan wanneer de eigenlijke operatie is afgerond. "Uiteraard wordt er ook uitgebreid gecommuniceerd tussen de dokters hier en de chirurg in Turkije", zegt Wuyts.

Geen goed idee, vindt plastisch chirurg Phillip Blondeel (UGent). "Een veilige ingreep kan je pas garanderen als één en dezelfde chirurg de patiënt eerst ziet en onderzoekt, vervolgens opereert en nadien opvolgt."

Blondeel ziet de toenemende populariteit van het medisch en chirurgisch toerisme dan ook met lede ogen aan. "In de praktijk worden we in onze Belgische ziekenhuizen meer en meer geconfronteerd met complicaties die het gevolg zijn van dit soort praktijken", zegt hij.

Volgens de Gentse chirurg valt de expertise van de buitenlandse artsen en chirurgen niet aan te tonen en is ook de kwaliteit van medische producten amper na te gaan. "In Europa moeten borstimplantaten voldoen aan allerlei standaarden. Dat is in Turkije of Thailand helemaal niet het geval."

Onrechtvaardig

Het medisch toerisme is ook inherent onrechtvaardig tegenover de maatschappij, stelt Blondeel. "Een patiënt die terugkeert van een operatie in het buitenland en op het vliegtuig een bloeding krijgt, zal hier geholpen worden. De nationale gezondheidszorg neemt daarvoor de kosten op zich. Terwijl de patiënt in kwestie wel zijn geld uitgeeft in het buitenland."