Direct naar artikelinhoud

Obligatie Bond zonder Naam 'brengt meer op dan spaarboek'

Bond zonder Naam heeft 'een vlotte start' gemaakt om via obligaties geld te sprokkelen bij sympathisanten. De beweging wil zo 3 miljoen euro ophalen om een stiltehoeve te financieren. Beleggingsexpert Geert Noels begeleidt het initiatief.

"Drie miljoen euro is een bom geld", zegt Patrick Hanjoul, directeur van Bond zonder Naam. "Maar we hebben er een goed oog in. De website voor intekenaars is pas geopend en naar ik hoor zou het vlot gaan."

Voor het eerst probeert Bond zonder Naam via obligaties centen te vergaren bij haar 200.000 leden of andere sympathisanten. Voor 1.000 euro koop je een obligatie op zeven jaar, in ruil krijg je elk jaar 2,4 procent nettorente uitgekeerd.

"We hebben het inschrijvingsgeld bewust laag gehouden, zodat we niet alleen welgestelden de kans geven om hierin mee te stappen. We hopen vooral dat onze leden participeren in ons project, maar het zou ook fijn zijn mochten bedrijven mee op de kar springen."

"Beter een klein ideaal dan een groot kapitaal", luidde een van de spreuken begin dit jaar. Het kleine ideaal achter deze 3 miljoen is een stiltehoeve in Damme. "We willen een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen", licht Hanjoul toe. "In onze samenleving stoten we dagelijks op onmacht. Er is zoveel lawaai rondom ons: de hypes, het 'hier, nu en onmiddellijk', alles moet snel en efficiënt. We zijn ons collectief aan het vergalopperen, we moeten leren stilstaan. Willen we de maatschappelijke problemen aanpakken, dan moeten we beginnen bij onszelf."

Econoom en Bond zonder Naam-lid Geert Noels, bekend om zijn adviezen voor grote beleggingen, stapt alvast mee in het verhaal. Zeven jaar lang zet hij gratis zijn schouders onder het kleine beleggersinitiatief. "Zelf hebben we geen geschiedenis van kapitaalinjecties", stelt Hanjoul. "Daarom is het goed dat we zo sterk geruggensteund worden door een ervaren econoom."

"Waarom we niet gewoon bij de bank lenen? Om twee redenen. Eén: de hoge waarborgen die de banken stelden waren op zich al een uitnodiging om zelf een initiatief uit te werken. Twee: we wilden er sowieso een breed maatschappelijk project van maken."

Met een jaarlijkse nettorente van 2,4 procent brengt de obligatie meer op dan een spaarboekje, maakt Bond zonder Naam zich sterk. Hanjoul: "Bovendien investeer je in maatschappelijke meerwaarde en steun je de lokale economie. Dat is beter dan blindelings intekenen op lucratieve projecten waarbij je niet weet wat er met je centen gebeurt - wie weet gaan ze naar wapentransport. Dit, daarentegen, is een ethische belegging."