Direct naar artikelinhoud

Google ontwijkt Europese miljoenenboete met deal

Internetgigant Google heeft een principeovereenkomst gesloten met de Europese Commissie. Daardoor ontsnapt het bedrijf mogelijk aan een miljoenenboete en door de Europese overheid opgelegde sancties, zoals Microsoft acht jaar geleden overkwam.

De Europese commissaris voor Mededinging Joaquín Almunia voerde al twee jaar lang een onderzoek naar Google en daaruit groeide de bezorgdheid dat Google zijn eigen producten (zoals YouTube en Google Maps) een prominente plaats bezorgt in de zoekresultaten die het aflevert. Aangezien het bedrijf 84 procent van alle wereldwijde zoektrafiek in handen heeft, bepaalt het eigenlijk voor een groot stuk welke websites en -diensten geld verdienen aan advertenties en welke niet. Zeker diensten die concurreren met die van Google komen er slechter vanaf, vermoedt de Europese Commissie. Ook beschuldigt het uitvoerende orgaan van de Europese Unie dat Google inhoud van zijn concurrenten "kopieert", en dat het andere zoekmachines (zoals Microsofts Bing) uit de markt duwt via zijn advertentieovereenkomsten.

Een hele waslijst van bezorgdheden, net zoals Microsoft er tien jaar geleden eentje gepresenteerd kreeg toen het ervan werd beschuldigd zijn eigen muziekspeler voorrang te geven op concurrerende producten door hem te bundelen met besturingssysteem Windows. Maar Google speelt het nu anders: in een eerste principeovereenkomst met de Europese Commissie bezorgde het een lijst van toegevingen die het zelf zal doen. Een deal staat nog niet op papier, maar alle elementen waarover de Europese Commissie bezorgd was zouden worden behandeld.

Het kan nog maanden duren voordat de schikking kan worden geformaliseerd. De Commissie moet namelijk ook rekening houden met de wensen van een twintigtal bedrijven die een klacht hadden ingediend, waaronder Microsoft, Expedia en TripAdvisor. Ook is de kans erg groot dat een apart Europees onderzoek over de dominantie van Googles Android-besturingssysteem voor smartphones en tablets gewoon doorgaat.

Als het tot een veroordeling komt, zou Google een boete moeten betalen tot 10 procent van zijn Europese omzet. Dat resulteert in een bedrag dat in de honderden miljoenen euro's kan lopen.