Direct naar artikelinhoud

CD&V weigert uitgestoken hand sp.a en Groen

Als CD&V een meerwaardebelasting wil, dan kan ze daarvoor gerust terecht bij de oppositie, zeggen sp.a en Groen. Beide partijen bieden de christendemocraten een wisselmeerderheid aan. Maar CD&V wil er niet van weten.

Meryame Kitir, fractieleidster voor sp.a in de Kamer, deed als eerste een voorzet in de gratis krant De Zondag. "Deze week werd nog maar eens duidelijk dat zowel N-VA als Open Vld geen voorstander zijn van een meerwaardebelasting", zegt ze. "Mocht het Wouter Beke menens zijn en zijn partij wil écht werk maken van een eerlijke fiscaliteit, dan kunnen ze daarvoor bij de oppositie terecht. CD&V hoeft het voorstel voor een meerwaardebelasting dus nog niet definitief te begraven. Wij nodigen Beke uit voor een wisselmeerderheid."

CD&V kan ook rekenen op Groen, sloot Kristof Calvo zich daar gisterochtend in De zevende dag bij aan. "We hebben dat de afgelopen maanden al systematisch gedaan", benadrukt hij. De fractieleider van de groenen verwees ook nog eens naar de tussenkomst van Patrick Dewael (Open Vld) in de Kamer donderdag. Die deed de deur voor een meerwaardebelasting ostentatief dicht.

Ook de N-VA liet, nadat voorzitter Bart De Wever de deur eerst op een kier gezet had, weten dat ze niet wil dat de middenklasse getroffen wordt. "Ik geloof dat een eerlijke bijdrage van de grote vermogens net een geschenk zou zijn voor de Vlaamse middenklasse", betoogde Calvo.

Voor een meerderheid in de kamer zijn 76 van de 150 stemmen nodig. CD&V, sp.a en Groen zouden met de steun van hun zusterpartijen cdH, PS en Ecolo aan 75 komen. Met pakweg ook de hulp van de PTB zou een meerwaardebelasting dus goedgekeurd kunnen worden.

Niet normaal

Maar CD&V-voorzitter Wouter Beke wil van die avances niets weten, stelde hij onmiddellijk in De zevende dag. Hij vindt de voorstellen van de oppositie vooral "een heel doorzichtig nummertje". "Ik heb al verschillende regeringen gevormd met de sp.a. En iedere keer staan zij erop dat we vooraf afspreken geen wisselmeerderheden te maken. Met dit spelletje gaan we dan ook niet meespelen."

Voor Beke is het debat niet gesloten. Hij houdt onverminderd vast aan de meerwaardebelasting. "Is het normaal dat het ene bedrijf veel belastingen betaalt en het andere bedrijf weinig? Is het normaal dat mensen die werken veel belastingen betalen en mensen die geld halen uit andere inkomsten weinig belastingen betalen? Ik vind dat niet normaal."