Direct naar artikelinhoud

President Morsi zou zijn machtsuitbreiding willen terugdraaien

De Egyptische regering gaat ervan uit dat de crisis rond de nieuwe wet die de president meer macht geeft, kan worden opgelost. President Morsi zou akkoord zijn om de wet gedeeltelijk terug te schroeven.

In gesprek met een groep verontruste rechters liet Morsi gisteravond weten dat hij in zijn recht staat. Voor vandaag staan grote demonstraties van de oppositie tegen Morsi gepland. De Moslimbroeders die hem steunen besloten hun demonstratie af te gelasten om een confrontatie te vermijden. De scholen zijn vandaag dicht en universiteiten sluiten eerder. Er worden tienduizenden mensen op straat verwacht.

De Egyptische regering toonde zich gisteren hoopvol dat de crisis over het omstreden decreet van president Mohamed Morsi kan worden opgelost. "Een oplossing is nabij", zo liet de minister van Justitie Ahmed Mekki, zelf een oud-rechter, weten, voorafgaand aan overleg tussen Morsi en hoge rechters. De president zou bereid zijn het decreet dat hem vergaande bevoegdheden geeft, af te zwakken.

Een woordvoerder van Morsi zei dat de president 'erg optimistisch' was over de kansen op een oplossing van het conflict. De oppositie verwijt Morsi de volgende dictator van het land te willen worden. Advocaten en linkse activisten zijn naar de rechter gestapt, omdat zij woedend zijn over de bepalingen die rechters verbieden besluiten van de president te toetsen. Ondertussen besloot een rechtbank in Caïro om volgende week een hoorzitting over het decreet te houden.

Morsi zou na alle rellen en internationale ophef ondertussen terugkomen op de bewoordingen in de wet en de meeste besluiten wel nog door een onafhankelijke rechterlijke macht laten toetsen, met uitzondering van één cruciale bevoegdheid: de bescherming van de consitutionele raad, die bezig is met het opstellen van een nieuwe grondwet, zodat de raad niet door rechters kan worden opgeheven voor hij klaar is met zijn werk. De raad bestaat uit leden van de Moslimbroederschap.

Het decreet heeft in Egypte tot grote onlusten op straat geleid. Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van Morsi zijn in de afgelopen dagen al twee doden en tientallen gewonden gevallen. De rechterlijke macht noemde het decreet aanvankelijk een "aanval zonder weerga", maar zwakte later zijn kritiek wat af. Liberale oppositieleiders eisten de intrekking ervan.

Human Rights Watch, een onafhankelijke waakhond voor de mensenrechten, noemde het decreet een ondermijning van de Egyptische rechtsstaat. Met het decreet in de hand zou Morsi een wet kunnen aannemen die de mensenrechten inperkt, waartegen vervolgens geen beroep mogelijk is. Ook hekelt de organisatie Morsi's bevoegdheid om 'op vage gronden' maatregelen te nemen die neerkomen op het uitroepen van de noodtoestand zonder dat daarvan juridisch sprake is.

"Morsi krijgt onder dit decreet meer bevoegdheden dan de militairen die hij heeft opgevolgd", aldus HRW. De president nam op 11 augustus de taken over van generaals die gedurende zestien maanden de macht hadden na de val van oud-president Mubarak. Het leger houdt zich tot dusver afzijdig van het tumult dat is uitgebroken sinds Morsi vorige week donderdag met zijn decreet kwam. "Het leger speelt geen politieke rol meer sinds de machtsoverdracht", zo zei een generaal op voorwaarde van anonimiteit aan Reuters.