Direct naar artikelinhoud

Proces tegen 'dokter des doods' Wacko Jacko nu al megaspektakel

Een dode wereldster, een dokter die koppig aan zijn onschuld vasthoudt en een rechter die een dozijn getuigen van de verdediging afwijst. Het proces tegen Michael Jacksons lijfarts Conrad Murray wegens onopzettelijke doodslag is een maand voor de officiële start al één groot (media)spektakel.

Een wrak was hij. Gebukt onder financiële problemen en comebackstress greep hij constant naar medicijnen, in de hoop op een beetje gemoedsrust en slaap. Dat is volgens The Los Angeles Times zo ongeveer het beeld dat de advocaten van dokter Conrad Murray op diens proces willen ophangen van Michael Jacksons final hour.

Makkelijk wordt dat niet. Maandag nog wees rechter Michael Pastor een dozijn getuigen van de verdediging af. Onder hen: zes vroegere artsen van de zanger, zijn voormalige nanny en zijn make-upartiest. Het is een dikke streep door de rekening van Murrays advocaten, want allemaal zouden zij het verhaal vertellen van een zanger die zo verslaafd was aan kalmeringsmiddelen dat hij sowieso ten dode opgeschreven was. Het moest Murrays versie van de feiten een stuk aannemelijker maken. De dokter geeft toe Jackson op de dag dat hij stierf, 25 juni 2009, het krachtige verdovingsmiddel propofol te hebben toegediend, maar niet de fatale dosis. Die zou de ster bij zichzelf ingespoten hebben, toen Murray even niet in de kamer was.

Sappige analyse

Een van de afgewezen getuigen is dermatoloog Arnold Klein. Hij zou de King of Pop regelmatig injecties van de pijnstiller demerol hebben toegediend, volgens Murrays verdediging "zonder direct medisch nut". Make-upartiest Karen Faye vertelde de politie dan weer dat Jackson in de weken voor zijn dood "zwak, extreem dun en vermoedelijk onder de invloed van drugs" was. En nanny Grace Rwaramba, die twee maanden voor de dood van de zanger ontslagen werd, beweerde ooit een telefoontje te hebben gekregen van Jacksons kinderen met het nieuws dat hun vader bewusteloos op de vloer lag.

"Allemaal irrelevant", oordeelde de rechter. Het is niet de eerste keer dat hij de strategie van de verdediging een serieuze klap toebrengt. In april verbood hij Murrays advocaten ook al in de financiële problemen van de zanger te graven. Het proces, zo oordeelde hij, mocht geen "strijd van boekhouders" worden, noch een "sappige analyse van iemands persoonlijke geldzaken".

Zes dagen geleden wees hij ook hun verzoek af om de jury af te zonderen tijdens het proces, dat makkelijk vier tot zes weken kan duren. Zijn verder taboe op het proces: het proces tegen Michael Jackson wegens kindermisbruik in 2005 en de huiszoeking in Neverland, de ranch van de ster, waar speurders een kleine apotheek aantroffen.

Toch rest de verdediging nog een aantal troeven. Zo mag David Adams, Jacksons anesthesist, wel getuigen. In 2008 diende hij de ster minstens vier keer propofol toe. Hij zou de politie ook verteld hebben dat de zanger het middel zo vaak gebruikte dat hij er een eigen, onschuldigere naam voor bedacht: 'melk'. Ook dokter Allen Metzger, twee decennia lang Jacksons arts, mag op de getuigenbank. Twee maanden voor zijn dood zou de zanger hem gevraagd hebben hem intraveneus medicijnen toe te dienen "om te kunnen slapen". Metzger weigerde.

Ondanks zijn slinkende kansen houdt Murray koppig vast aan zijn onschuld. Het op een akkoordje gooien met de aanklager of schuld bekennen, was voor hem nooit een optie, beweren verschillende anonieme bronnen op de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Ook al riskeert hij nu een gevangenisstraf van vier jaar.

Na twee keer te zijn uitgesteld, gaat het proces tegen "Michael Jacksons dokter des doods", zoals sommige media Murray omdoopten, op 27 september van start in Los Angeles. Op 8 september worden de juryleden gekozen.