Direct naar artikelinhoud

Laatste hindernis: asiel en migratie

Alleen de discussie over asiel en migratie kan nu nog roet in het eten gooien. Ook hier is de afstand tussen PS en Open Vld groot.

Een werkgroep heeft het dossier wel al voorbereid.

Waarover is men

het eens?

Asielminister

Er komt een minister die verantwoordelijk wordt voor zowel de in- als uitstroom en de opvang van asielzoekers.

Geen collectieve regularisatie

Elke regularisatie zal op individuele basis gebeuren. Dat punt had formateur Di Rupo al in zijn beginnota geschreven en dat blijft gehandhaafd.

Informatie-uitwisseling

Er zal werk worden gemaakt van een betere informatie-uitwisseling tussen de migratiediensten. Dat moet ervoor zorgen dat asieldossiers sneller worden afgehandeld. Over de koppeling van de databanken van Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil is al eensgezindheid, over de datauitwisseling met de OCMW's is er nog discussie.

Audit

Om de hele asielprocedure beter te laten verlopen, komt er een audit die alle pijnpunten moet blootleggen, zodat de werking van alle bevoegde diensten beter op elkaar wordt afgesteld.

Waarover is er

nog geen akkoord?

Opvang asielzoekers

Er komt geen financieel spreidingsplan waarbij asielzoekers toegewezen worden aan de verschillende OCMW's in het land, maar er is wel een nieuw materieel spreidingsplan in de maak. Daarbij zouden gemeenten die nog geen lokale opvanginitiatieven (LOI's) voor asielzoekers voorzien verplicht worden dat wel te doen.

Gesloten centra

De vraag of er meer gesloten centra komen en een speciaal centrum voor illegale delinquenten, is nog niet uitgeklaard. Behalve de Vlaamse partijen heeft ook bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) zich al voor dat laatste uitgesproken, maar vooral de PS blijft nog dwarsliggen.

lBestrijding fraude

Aangespoord door de klaagzang van verschillende magistraten bij het begin van het gerechtelijke jaar stuurt vooral Open Vld er op aan om fraude bij asielaanvragen veel strenger aan te pakken. Ook hier botst de partij vooral op de PS.