"Bumba of Peppa Big, dat is allemaal educatief verantwoord"

Kan het kijken naar schermpjes op een tablet op jonge leeftijd nu kwaad of niet? "Nee", zegt Ketnet-ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï. "Zolang het mediagebruik in verhouding is tot de leeftijd van het kind". Ook afleveringen van "Bumba", "Hopla" of pakweg "Peppa big" kunnen educatief verantwoord zijn. "Kunnen wegdromen is minstens even belangrijk voor kinderen."

De Amerikaanse Academie voor Pediaters heeft nieuwe richtlijnen uitgeschreven voor mediagebruik bij kinderen en tieners. Opvallend is dat kinderen tot 18 maanden beter "schermpjes" mijden. Vanwaar dat advies? Kinder- en ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï stelt dat er een trend is naar abusief of overmatig mediagebruik.

Zo zijn er al maatregelen genomen in het buitenland. "Op de Franse televisie zijn er zelfs geen programma's voor kinderen onder 18 maanden", legt Klaï uit. Ouders hebben tegenwoordig nood aan advies en dit advies is daarmee duidelijk voor hen: geen schermpjes onder 18 maanden. 

Klaï ziet geen problemen met mediagebruik onder 18 maanden. "Zolang het gebruik in verhouding is tot de leeftijd en mogelijkheden van het kind. Het moet ook allemaal gemodereerd gebeuren. Je laat je kind toch ook niet 2 uur achter aan tafel om te eten?" De tijdsduur is van belang. "Hou het kort is de boodschap. Een programma van 5 minuten kan evengoed stimuleren", zegt Klaï.

CEN/Alexander Plushenko

Wat is educatief verantwoord?

Volgens de Amerikaanse richtlijnen moet het schermpjesaanbod educatief verantwoord en kwaliteitsvol zijn. "Maar wat is educatief verantwoord?", vraagt Klaï zich af. "Theoretisch gezien: als het de ontwikkeling niet schaadt en stimuleert."

Is "Bumba" of pakweg het populaire "Peppa big" dan wel educatief? Klaï helpt voor kinderzender Ketnet (inter)nationale programma's selecteren. "Er zit achter 99% van de programma's een doelstelling. Het is gewoon van groot belang dat de balans juist zit. "Bumba", "Hopla", "Peppa big" zijn educatief dankzij hun kleuren, vormen en basale woordkeuze. En je gaat ook geen honderd afleveringen laten afspelen voor je kind", verduidelijkt Klaï.

"Entertainment is een vorm van escapisme. Als kind kunnen wegdromen is even belangrijk als cognitieve of psycho-emotionele doelstellingen behalen."

Meest gelezen