Direct naar artikelinhoud

Celstraf moet fraude met dienstencheques stoppen

Maar liefst 323 van de 2.711 dienstenchequebedrijven speelden vorig jaar hun vergunning kwijt. Waarvan 90 wegens fraude. Een record.

De populariteit van de dienstencheques is enorm gestegen in België. Afgelopen jaar werden er 113 miljoen gebruikt, wat 8 miljoen meer is dan in 2011. De cheques dienen als betaalmiddel voor huishoudelijke hulp. De klant betaalt slechts 7,50 euro per uur voor huishoudhulp. Dienstenchequebedrijven ontvangen 20,80 euro per uur. De staat betaalt het verschil. En die overheidstussenkomst wordt gretig misbruikt.

In totaal verloren 323 dienstenchequebedrijven hun vergunning, waarvan 90 wegens overtredingen. Variërend van lichte inbreuken tot zware fraude. Bij 83 bedrijven ging het om schulden die niet betaald werden aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Vijf gevallen van zeer zware fraude kwamen afgelopen jaar aan het licht. Zware fraude verwijst naar het uitvoeren van praktijken die niets te maken hebben met huishouden, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder werkvergunning, het misbruiken van tijdelijke werkeloosheid of bewust een faillissement aanvragen om schulden te ontlopen.

De ontdekking van deze fraudegevallen ligt volgens Wouter Langeraert, directeur van de centrale controledienst van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen (RVA) niet aan het stijgend aantal controles van de RVA, maar aan het gerichter controleren van dienstenchequebedrijven.

"Wij gaan op zoek naar bedrijven die afwijken van het normale bedrijfsprofiel. Wanneer een bedrijf meer cheques terugbetaald krijgt dan aangegeven, of wanneer een firma opvallend veel mannelijke werkkrachten in dienst heeft voor een poetsbedrijf, gaat er bij ons een alarmbel rinkelen."

Sinds 1 januari 2013 zijn extra maatregelen ingevoerd om fraude tegen te gaan. Zo moeten beginnende bedrijven voortaan 25.000 euro borg betalen bij het opstarten van een firma. En wie betrapt wordt op fraude kan een boete tot 36.000 euro en een celstraf van drie maanden krijgen.

Van de 323 bedrijven waarvan de vergunning werd ingetrokken, waren er 58 bedrijven die zich vrijwillig terugtrokken, 112 die al meer dan een jaar geen activiteit vertoonden en 63 bedrijven die, al dan niet bewust, failliet gingen.