Direct naar artikelinhoud

Hoeveel verdien je met een WK-overwinning?

Spelers die nog een motivatiebron zoeken voor het WK, kunnen misschien eens aan hun bankrekening denken. De wereldtitel levert immers in elk land een aardige duit op. De Rode Duivels weten nog niet precies welk bedrag ze krijgen bij winst, maar bij zeven andere ploegen kunnen de internationals wel al dromen.

Engeland 430.000 euro/man

Al in januari maakte de Engelse voetbalbond werk van de bonussen. Naar verluidt waren de onderhandelingen, als gevolg van de uitstekende relatie tussen spelers en bondstop, snel afgerond. Sowieso schenken de internationals, naar goede gewoonte, een deel van de premies aan een goed doel.

Nigeria 73.500 euro/man

De Nigerianen zijn not amused, want de spelersgroep wacht nog steeds op het prijzengeld van vorige toernooien. Bovendien is de bonus per speler eerder laag. Wel positief is dat elke international al vanaf zeges in de groepsfases betaald wordt, al gaat het dan wel om minder dan 10.000 euro.

Nederland 270.000 euro/man

Nederlanders worden vaak gierig genoemd, maar over de WK-bonus klagen Robben en co. niet. In vergelijking met het WK 2010 kunnen de Nederlanders ongeveer evenveel geld verdienen. Bij de onderhandelingen hield de KNVB ook rekening met de premies van andere landen, en die zijn ongeveer even hoog.

Duitsland 300.000 euro/man

Enkel als de Duitsers de kwartfinale halen, vallen er extra's te rapen, te beginnen met 50.000 euro voor een plek bij de laatste vier. Een halve finale is dubbel zoveel waard. "Deze bonussen zijn een gevolg van wederzijds respect tussen de bond en de spelersgroep", verduidelijkt bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach.

VS 7,7 miljoen euro

te verdelen onder de kern

De Verenigde Staten volgen het voorbeeld van de Belgische voetbalbond: het plakte nog geen concreet bedrag per speler op een wereldtitel, maar kiest ervoor om één pot te verdelen. Dat systeem wordt sinds 2012 gebruikt. Ook bondscoach Jürgen Klinsmann zou delen in de winst.

Frankrijk 300.000 euro/man

"Deze som is geen motivatie, want de spelers hebben sowieso zin om het goed te doen voor hun land en vlag", klinkt het bij de Franse voetbalbond. Hoe dan ook weten de internationals nu al waar ze aan toe zijn in Brazilië: op elke prestatie - van zeges tot wereldtitel - is een concreet bedrag geplakt.

Brazilië 740.000 euro/man

Thiago Silva toonde zich een harde onderhandelaar. De verdediger van PSG voerde de gesprekken met de Braziliaanse bobo's en haalde daarbij het onderste uit de kan: geen enkel ander land kan meer verdienen bij een mogelijke wereldtitel. De Braziliaanse delegatie telt 45 man, die elk even veel zouden krijgen.

Ter vergelijking Spanje, wereldkampioen in 2010: 550.000 euro/man