Direct naar artikelinhoud

Tien Nederlandse bejaarden winnen 20 miljoen euro met lotto

'Ik ben er helemaal raar van. Ik voel het in mijn benen, rare prikbenen heb ik er van.' Mevrouw Heinink (91) uit Breda won de loterij samen met negen andere bewoners van haar seniorentehuis. In totaal wonnen ze 20 miljoen euro. De bewoners zijn er de kluts van kwijt.

Het was een hele heisa toen op nieuwjaarsdag de Postcodeloterij op de seniorenflat van mevrouw Heinink viel. "Ze stonden hier ineens met allemaal camera's en lampen. Maar ik zei: ik wil dat niet. Ik ben met mijn zoon mee naar huis gegaan."

Ze schuifelt naar haar houten wandkast, draait aan het sleuteltje en haalt de gouden envelop tevoorschijn met daarin de cheque: 1.390.374 euro. Mevrouw Heinink kijkt met haar hand op haar mond naar het bedrag. "Er gaat natuurlijk nog wel wat af hè." Ze legt haar arm op de laatste zes cijfers. "Maar dit zal er toch wel over blijven, denk je niet?"

Tien bewoners in seniorencomplex Hamelaar I en Hamelaar II hebben bij elkaar 20 miljoen euro gewonnen in de nieuwjaarstrekking van de Postcodeloterij. En dat maakt nogal wat los in de anders zo rustige bejaardenflat. Ook wie niet heeft gewonnen ontkomt niet aan de hysterie. Zo stond de telefoon van mevrouw Schets (82) dinsdag de hele dag roodgloeiend. "Zelfs mijn kennisjes uit Zevenhuizen hingen aan de lijn, die dachten: dat is toch de postcode van Nel, zou ze een prijs hebben? Maar helaas jongens, ik had geen lot. Tja, niks aan te doen hè."

Niet iedereen die naast het net vist, gaat er zo laconiek mee om. In 2007 spande een vrouw uit Heusden al eens (tevergeefs) een rechtszaak aan tegen de Postcodeloterij vanwege de psychische schade die zij leed doordat haar buren miljonair werden.

Ook een 79-jarige bewoonster van Hamelaar II die ingeklemd woont tussen twee prijswinnaars, voelt zich slachtoffer. Ze wil anoniem blijven, maar het moet haar van het hart dat ze het niet eerlijk vindt. "Wat moeten al die oudjes nu met dat geld? Het waren mensen die toch al zat hadden. En wie geen centen heeft om loten te kopen, die heeft het nakijken. Het was eerlijker geweest als het hele bedrag onder álle bewoners van de Hamelaar was verdeeld."

Ze heeft nauwelijks geslapen de afgelopen dagen. "Omdat ik gewoon kwaad ben vanbinnen." En haar buurvrouw, die dus wél miljonair is geworden, slaapt er ook niet van. "Die mevrouw is haar huis uit gevlucht omdat ze gék werd van alle aandacht en telefoontjes."De prijswinnares reageert inderdaad niet op de deurbel. Ook andere kersverse miljonairs zijn huiverig om hun verhaal te doen. "Ik ben een man van 92, ik weet ook niet wat ik er allemaal mee moet", zegt een van hen over de intercom. "Mijn oudste dochter regelt het verder."

Een andere prijswinnaar wil alleen anoniem praten. "Ik geef mijn naam niet hoor. De buurvrouw die op het NOS Journaal is geweest heeft het hele land over zich heen gehad. Je weet niet wat je meemaakt. Om zes uur zit je nog gewoon te eten, om half acht ben je miljonair. En wat moeten wij met al dat geld? We hebben geen kinderen. Ik ben zó gelukkig dat we maar één lot hebben. Stel je voor dat ik hier met vier miljoen zat!"

"Het is een rare gewaarwording dat ineens iedereen je wilt kennen als je geld hebt", zegt de 82-jarige Bredanaar. "Mensen waar je jaren niks van hebt gehoord, hangen ineens aan de lijn. Maar zij die vragen, worden overgeslagen."

Hij en zijn vrouw gaan zich rustig bezinnen op een goede bestemming voor het geld. Ook mevrouw Heinink weet het allemaal nog niet. Haar kinderen en kleinkinderen zullen in elk geval profiteren van het geld. En misschien gaat ze een keer de stad in om iets voor zichzelf te kopen. "Ken je die kledingzaak Den Exter? Daar hebben ze mooi goed. Eigenlijk een beetje te duur vind ik. Maar nu kan ik het wel betalen hè."(vk)