Direct naar artikelinhoud

Meeusen wint in Nommay, Van der Haar pakt WB-eindzege

De manier waarop Tom Meeusen aan de glibberige oevers van het Etang du Paquis in Nommay Mourey en Walsleben aftroefde, verdiende applaus. Achter hem was het miserie troef bij de Belgen. Al onze WK-hoop rust op de schouders van één man: Sven Nys.

Vooral Klaas Vantornout en Niels Albert konden na enkele zwakke weekends een opsteker gebruiken. Hun generale repetitie ging compleet de mist in. Vantornout haalde nog net de top tien, op 1:51. Albert finishte ruim twee minuten na Meeusen als twaalfde.

"Dit is niet goed genoeg", gaf Albert met enige tegenzin toe. "Ik kan momenteel niet mee, dat moet ik onder ogen durven zien. Niks aan te doen, het ene seizoen is het andere niet. Het wordt niet makkelijk voor mij, volgende week in Hoogerheide."

Rust is ook wat Vantornout mogelijk uit zijn as doet herrijzen, hoopt hij stilletjes. "Was die zware trainingsweek op Mallorca wel zo'n goeie zaak, vraag ik me nu af. De vaststelling is dat ik in een slechte periode zit. Maar die heeft iedereen al wel eens, zeker?"

Dan trekken Kevin Pauwels en Tom Meeusen met een comfortabeler gevoel naar het WK. Pauwels schreef zijn achterhoedegevecht toe aan een afgelopen ketting en een val maar voelde zich goed. Meeusen kon zijn geluk niet op. Met de Koppenbergcross en een WB-manche op zak, noemde hij het seizoen al geslaagd. "Pech stond een grotere oogst in de weg. Maar ik wist dat er nog wel één zou volgen. Deze zege komt op het ideale moment."

Nys is topfavoriet

Walsleben, zelf derde, was er als de kippen bij om de euforie te temperen. "Mag ik aanstippen dat Nys hier niet was en dat de tegenstand eerder wisselvallig acteerde? Met hem krijg je een totaal andere koers."

Zo realistisch redeneerde Meeusen ook wel. "Sven is superfavoriet, met een paar buitenlanders als grote concurrenten. Maar misschien ben ik wel de belangrijkste outsider..."

UITSLAG

1.Tom Meeusenin 1u03:45

2.Francis Moureyzt

3.Philipp Walslebenop 0:06

4.Lars van der Haar1:02

5.Radomir Simunek1:18

WB-eindstand

1.Lars van der Haar467 ptn

2.Philipp Walsleben409

3.Niels Albert392

4.Kevin Pauwels363

5.Francis Mourey340