Direct naar artikelinhoud

Hedendaagse kunstveilingen breken resem records

'Fenomenaal.' Zo omschrijft de Financial Timesde veiling van naoorlogse en hedendaagse kunst van Christie's tijdens de voorbije week. Niet alleen sneuvelde het veilingrecord voor een hedendaags kunstwerk, ook werd het hoogste totaalbedrag behaald voor een veiling van hedendaagse kunst.

Het schilderij Orange, Red, Yellow uit 1961 van Mark Rothko brak de bestaande records met een bedrag van 86,9 miljoen dollar (67 miljoen euro). Zes bieders gingen de strijd met elkaar aan en dreven de prijs op van 24 miljoen dollar tot 60 miljoen dollar. Zelfs dan was het plafond niet bereikt. Uiteindelijk sneuvelde de bestaande recordprijs van 72,8 miljoen dollar (56,3 miljoen euro) voor een werk van hedendaagse kunst op een veiling. Dat vorige record stond ook al op naam van Rothko: White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) uit 1950.

De Rothko die vorige week geveild werd was een van dertien werken afkomstig uit de collectie van de Amerikaanse verzamelaar David Pincus. "Dergelijke concentratie van abstract-expressionistische werken in één veiling is uitzonderlijk", vertelde kunsthandelaar Andre Fabricant aan de Financial Times. "Wie weet wanneer zich zoiets nog eens voordoet?"

Behalve voor Rothko, werden bij Christie's nog 13 records verpulverd: er werd 23 miljoen dollar (17 miljoen euro) betaald voor een Jackson Pollock, 21,8 miljoen dollar (16,8 miljoen euro) voor een Gerhard Richter en 18 miljoen dollar (13,9 miljoen euro) voor een werk van Alexander Calder.

De veiling bracht in totaal 388,5 miljoen dollar op, 300 miljoen euro. Kopers kwamen uit de VS, Europa en Azië.

Ook het andere grote veilinghuis Sotheby's boerde goed de voorbije week. De avondveiling hedendaagse kunst in New York bracht 266,5 miljoen dollar op (205 miljoen euro) - meer dan 50 miljoen dollar hoger dan werd verwacht - terwijl 81 procent van de loten werd verkocht. Bij Sotheby's waren er individuele records voor Roy Lichtenstein - Sleeping Girl haalde 44,8 miljoen dollar (34,6 miljoen euro) - en voor Francis Bacon, wiens schilderij Figure Writing Reflected in Mirror voor dezelfde prijs als de Lichtenstein ging. Voor Bacon is dat een record voor een eendelig werk. Van de Britse schilder worden af en toe ook drieluiken geveild. Opvallend was voorts een record voor Cy Twombly, wiens schilderij Untitled (New York City) geveild werd voor 17,4 miljoen dollar (13,4 miljoen euro).