Direct naar artikelinhoud

politie arresteert Kroatische oorlogsmisdadiger Ante Gotovina op canarisch vakantie-eiland

Joegoslavi�-Tribunaal kan een van zijn meest gezochte verdachten eindelijk berechten

Gezochte generaal was 'toerist' op Tenerife

De strategie van de generaal is mislukt. De Kroaat Ante Gotovina wordt beschuldigd van de moord op 150 Serviërs en hoopte aan de politie te ontkomen door zich als gewone toerist voor te doen. Woensdagavond plukte de Spaanse politie hem van tafel in een hotel in Tenerife.

Madrid

Van onze correspondent

Rudy Pieters

'Ik heb een uur geleden zeer goed nieuws gekregen", zei hoofdaanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal gisteren. "Ante Gotovina is gisteravond gearresteerd op de Canarische Eilanden. Hij bevindt zich in de gevangenis en zal naar Den Haag worden overgebracht."

De Kroatische ex-generaal was woensdag opgepakt in Playa de Las Américas, een van de bekendste badplaatsen op het Canarische eiland Tenerife. Hij logeerde in hotel Bitácora, een hotel van meer dan 300 kamers, midden in de toeristische zone. Omstreeks 21 uur was hij aan zijn avondmaaltijd bezig toen negen agenten van de nationale politie het hotel binnenkwamen en hem arresteerden. De persoon waarmee Gotovina het diner gebruikte werd eveneens meegenomen maar nadien weer vrijgelaten.

Volgens de politie bevond de 50-jarige Ante Gotovina zich al "verschillende dagen" op de Canarische Eilanden. De speurders, die hem al die tijd in de gaten hielden, zagen hoe hij zich op verschillende plaatsen op de eilandengroep schuilhield. Hij gedroeg zich als een gewone vakantieganger en gebruikte een valse naam. Het personeel en de gasten in hotel Bitácora hadden niets bijzonders aan hem opgemerkt.

Zodra de Spaanse justitie woensdagavond het aanhoudingsbevel uit Den Haag ontving, ging de politie tot de arrestatie over. Gotovina bleek in het bezit van een vals paspoort.

Hoe de nationale politie de Kroaat op het spoor kwam, werd gisteren niet bekendgemaakt. Uit de woorden van Carla de Ponte viel af te leiden dat de Kroatische overheid een hand heeft gehad in de arrestatie: "Ik dank Kroatië voor alles wat het gedaan heeft, ik dank de Spaanse autoriteiten die sinds september met ons en met Kroatië hebben samengewerkt in deze met succes bekroonde zaak." De Kroatische regering werd er lang van verdacht Gotovina een hand boven het hoofd te houden. Daardoor konden geen onderhandelingen van start gaan over de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie.

Ante Gotovina wordt onder meer beschuldigd van de moord op 150 Serviërs en de deportatie van nog eens 150.000 Serviërs. Hij is een van de drie meest gezochte verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal. Gotovina was al sinds 2001 op de vlucht. In september rees het vermoeden dat hij zich in een klooster verborg en dekking kreeg van het Vaticaan.

Woensdagnacht werd de voormalige generaal in een politiecel op Tenerife opgesloten. Gisteren bracht een militair vliegtuig hem naar Madrid, waar een rechter van het nationaal gerechtshof over zijn uitlevering zou beslissen. Een formaliteit, want volgens de Spaanse wet kan Gotovina in dit soort gevallen ogenblikkelijk op het vliegtuig worden gezet zonder dat daarvoor een uitleveringsprocedure moet worden gestart.

De Spaanse kusten zijn populaire schuiloorden bij misdadigers. Omdat er ook 's winters veel buitenlandse toeristen verblijven, vallen ze er minder op. Precies een jaar geleden werd Hassan El Haski, mogelijke opdrachtgever van de moord op Theo van Gogh, opgepakt op het Canarische eiland Lanzarote. De voorbije maanden waren er sterke aanwijzingen dat nazikamparts Aribert Heim zich aan de oostkust van het Spaanse schiereiland schuilhield.