Direct naar artikelinhoud

'Geraardsbergen wil wel geld maar geen vluchtelingen'

Vlaams minister Homans vindt de vraag van de gemeente Geraardsbergen om meer middelen uit het Gemeentefonds 'erg jammer'. Ze is niet bereid om de verdeling aan te passen.

"Guido De Padt was een van de eerste burgemeesters om te zeggen dat hij geen vluchtelingen wilde opvangen. Als je er enerzijds voor pleit om meer middelen te krijgen uit het Gemeentefonds en anderzijds zegt dat je geen verantwoordelijkheid van een stad wil overnemen omdat je die niet aankan, vind ik dat erg jammer." Dat zei minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans in het Vlaams Parlement na een vraag van Michel Doomst (CD&V).

Geraardsbergen maakte vorige week bekend naar het Grondwettelijk Hof te trekken om een eerlijker verdeling van het Gemeentefonds te eisen. Andere centrumsteden overwegen zich bij de eis aan te sluiten.

Het Gemeentefonds is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de gemeenten. Onder meer centrumsteden en kustgemeenten krijgen meer geld dan andere, en dat pikt Geraardsbergen niet langer. Burgemeester De Padt (Open Vld) trekt daarom naar het Grondwettelijk Hof. Liesbeth Homans is niet bereid om te morrelen aan de verdeling van de middelen.