Direct naar artikelinhoud

Tricolore strijd die er geen was

Een halve ronde en Wout van Aert (22) was klaar met het Belgisch kampioenschap veldrijden. Zo verging het ook Mathieu van der Poel in Nederland. Wat is het BK waard zonder de Nederlander? En omgekeerd? Afspraak op het WK dan maar.

Natuurlijk maakte wereldkampioen Wout van Aert zijn favorietenrol waar. Het was een zoveelste hoogdag voor de renner en voor zijn fans. En een dieptepunt voor crossland België, dat aan acute bloedarmoede lijdt. Of hoe moet je dat anders noemen? Dit Belgisch kampioenschap veldrijden was de meest overbodige wedstrijd van het hele seizoen. Met voorsprong was het de saaiste cross van een hele winter. Al goed dat er een hele week lang herrie was over het parcours. Zo leefde er tenminste iets. Zelfs al ging het - veel of weinig lopen - nergens over.

Er lag een mooie omloop in Oostende, dat in 2021 solliciteert naar de organisatie van het WK. Het parcours, met inbegrip van de spectaculaire brug, hebben ze. Nu nog de renners. Die waren er gisteren helaas niet. Wout van Aert koerst in België op eenzame hoogte en dat was na twee minuten wedstrijd al duidelijk.

Dat is natuurlijk niet zijn schuld, dat Wout van Aert harder rijdt dan de anderen. Het is ook niet de schuld van zijn tegenstanders. Die kunnen niet beter. En omdat ze niet beter kunnen, wilden ze gisteren ook niet beter.

En zo reed Wout van Aert in sneltreinvaart van de rest weg. Zestien seconden voor na één ronde, 38 na ronde twee, dat werden 53 seconden en een minuut na de vierde ronde. Van Aert bouwde een maximale voorsprong uit van 1:22.

Van Aert toont genade

"Ik had gehoopt dat het op deze manier zou gaan, maar ik had niet verwacht dat ik na een halve ronde al voorsprong zou nemen", zei Van Aert. "Ik reed de eerste keer de brug naar het strand op en toen hoorde ik de speaker zeggen dat ik al een paar seconden voor lag. Ik dacht: dit is wellicht overdreven, zoiets kan niet. Maar toen ik in de hippodroom kwam, kon ik meteen mijn voorsprong inschatten. Ik zag dat Tim (Merlier, ploegmaat van Van Aert, MG) op kop zat om het tempo te drukken. Dan weet je dat ze al aan het koersen zijn voor de tweede plaats.

"Winnen na een spannende strijd is mooi en dat onthoud je altijd wel. Maar een wedstrijd als deze, waarin iedereen op zijn best wil zijn, op deze manier in handen nemen, dat is heel apart", ging Van Aert voort. "Ik kan begrijpen dat het voor het publiek eentonig was, maar als coureur is dit het leukste wat er is. In een kleine cross kun je misschien rekening houden met de spankracht van een wedstrijd, maar in een kampioenschap is dat niet aan de orde. Je kunt pech hebben, en dan heb je een probleem wanneer je toch maar hebt zitten wachten."

Wout van Aert had Kevin Pauwels (tweede) en Laurens Sweeck (derde) op een vernederende achterstand kunnen rijden, maar hij is beleefd en welopgevoed en hield zich nog net op tijd in. Hij hield het op 49 en 50 seconden. Tim Merlier kwam op een minuut binnen. Toon Aerts, de Europese kampioen, finishte op 1:22. Michael Vanthourenhout verloor 1:34. Met uitzondering van Pauwels zijn dit de renners die de cross in de toekomst spannend moeten maken. Over Kevin Pauwels of Tom Meeusen gaat het eigenlijk al lang niet meer.

Tegelijk, in Nederland, voerde Mathieu van der Poel er zijn eigen onemanshow op. Ook de jonge Van der Poel had geen kind aan zijn tegenstanders. Ook in Sint-Michielsgestel viel er nauwelijks iets te beleven. Afschaffen dus maar, dat Belgische en dat Nederlandse kampioenschap? Waarom niet?

Te kleine sport

Twintig jaar geleden werd de Italiaan Daniele Pontoni wereldkampioen. Sindsdien ging de wereldtitel dertien keer naar een Belg, drie keer naar een Nederlander en drie keer naar een Tsjech. Zdenek Stybar haakte af en Lars Boom wil nu terugkeren. Maar in 2017 gaat het veldrijden enkel nog over Van Aert en Van der Poel. Een sport zo klein als veldrijden nog reduceren tot nationale kampioenschappen, maakt ze alleen maar kleiner.

En vandaag is de Weversmiscross in Otegem. De wedstrijd heet een revanche voor het Belgisch kampioenschap te zijn. Revanche voor wie? Gelukkig is Mathieu van der Poel erbij. En zo zal er zelfs in Otegem veel meer te beleven vallen dan op een BK als dat van gisteren. Op voorwaarde dat Van Aert en Van der Poel hun nationale driekleuren niet al te uitbundig hebben gevierd.

BK veldrijden

1. Wout van Aert 1u01:15

2. Kevin Pauwels 0:49

3. Laurens Sweeck 0:50

4. Tim Merlier 1:00

5. Toon Aerts 1:22