Direct naar artikelinhoud

Doorgelicht

Máxima droeg deze outfit op 5 juni 2009 tijdens de officiële opening van de Mode Biënnale in Arnhem. Het jasje werd ontworpen door de Nederlander Jan Taminiau en is gemaakt van gerecycleerde PTT-postzakken.

Het was de eerste keer dat Máxima voor een kledingstuk van Nederlandse makelij koos. Sindsdien werd ze vaker gezien in outfits van Taminiau. Sommigen zeggen dat hij de geknipte kandidaat is voor het ontwerp van de kroningsjurk.

De stijl van Máxima wordt als modern en elegant omgeschreven. Binnen de strenge koninklijke normen weet de kroonprinses zich meestal opvallend fris en modebewust te kleden. Ze kiest daarbij voor designermerken als Marni en Oscar de la Renta, maar ook kledingketen Zara.

Net als de rest van de koninklijke familie hergebruikt Máxima haar outfits regelmatig door de oudere stuks met nieuwe accessoires te combineren. Ze zou haar kledij zelf samenstellen.

Het grote publiek zag Máxima voor het eerst in een eenvoudige rode jurk van de New Yorkse designer Joseph Ting. Een saai en tuttig ontwerp volgens de critici, maar Máxima heeft intussen bewezen dat het slechts een valse start was. Met kleurrijke mantelpakjes en opvallende jumpsuits heeft ze modeminnend Nederland voor zich gewonnen.

De Belgische couturier Edouard Vermeulen van modehuis Natan is sinds 2001 een van de favoriete ontwerpers van Máxima. Op haar eerste Prinsjesdag droeg ze een felrode jurk van zijn hand. Voor velen was dit opvallende ontwerp met diepe decolleté de gedroomde comeback na de stijve rode verlovingsjurk.

Máxima zorgde tweemaal voor verdeeldheid met haar outfits. In 2004 verscheen zij in een 'spijkerjasje' van Natan op Koninginnedag: ongepast voor zo'n speciale dag of lekker spontaan? Critici raakten het niet eens.

Het meeste commentaar kreeg Máxima op haar zwarte lederen jurk die ze op de uitreiking van de Edison Pop Awards droeg. Sommigen vonden het trendy, de meesten beoordeelden het als vulgair. Máxima liet de kritiek niet aan haar hart komen.

De Italiaanse modeontwerper Valentino leverde de bruidsjurk van Máxima af. De vijf meter lange sluier, versierd met delicate bloemen en kant, vormde een mooi contrast met de glanzende roomwitte jurk uit mikadozijde. Het ontwerp was een absoluut succes. Ook Valentino wordt genoemd als kanshebber voor het ontwerp van de kroningsjurk.